ОбС-Разлог упълномощи кмета Кр. Герчев да подготви документацията за отдаване на концесия на общинския минерален плаж в село Баня

30 Октомври 2017 | 20:44
0 коментара
Бизнес

Общинският съвет в Разлог даде зелена светлина за стартиране на процедура по отдаване на концесия на общинския минерален плаж в село Баня и възложи на кмета инж. Красимир Герчев организирането и изработването на обосновка на концесията, проект за решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия и проект за концесионен договор.

Мотивите на решението са остарялата база, лошото състояние на обекта и ниското качество на услугата.
Концесията ще бъде за строителство на „Център за активен отдих и плувни спортове“. Срокът на концесионния договор и стойността на инвестицията тепърва ще бъдат обявени официално, но според кмета Красимир Герчев вероятно той ще бъде за максималния период от 35 години и инвестиция около 1 млн. лв.

„Надали бързо ще се възвърнат инвестициите, затова вероятно концесията ще бъде за 35 години. Целта е да има една гарантираност на времето за ползване, така че да получим най-сетне един качествен продукт и респективно по-добра услуга. Баня не заслужава да бъде евтин курорт. Всяко нещо си има цена и мисля, че това, което сме приели като идея и като виждане, е, че Баня трябва да се превърне в един качествен туристически център и да предлага висококачествени услуги естествено на висока цена, за да може жителите и всички, които живеем тук, да използваме максимално добре това, което ни е дала природата. Убеден съм, че това ще повиши още повече туристическия капацитет на Баня. При всички положения обаче ще гарантираме и социалната дейност на обекта, най-вече за децата“, каза кметът Красимир Герчев.

Градоначалникът поясни, че общината ще постави своите условия по концесионния договор. Едното от тях ще бъде забрана за изграждане на хотелска част и ползването и развитието на обекта изключително и само за рекреационни дейности. Другото условие, което ще бъде заложено, е за безвъзмездно ползване на обекта по определен график от учениците на община Разлог.

Припомняме, че до тази стъпка се стигна след депозирани инвестиционни намерения от благоевградския бизнесмен Иван Чапов, който вече е внесъл и свой идеен проект, който да реализира върху терена на общинския минерален плаж в с. Баня с капацитет за 500 посетители.
Засега мощният бизнесмен Ив. Чапов е единственият, заявил инвестиционни намерения. До обявяването на концесията обаче ще минат поне няколко месеца, време, в което може да се появят още желаещи.
Иван Чапов вече спечели една концесия на община Разлог за изграждане на спортен комплекс в местността Байова борика край Разлог, който ще бъде разположен на площ от 103 дка и се предвижда изграждане на игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, стадион и басейни. В него бизнесменът ще вложи над 30 млн. лв., а концесионният договор е за 35 години. Чапов има спечелена концесия за 2 млн. лева и в община Сандански. Тя е за 30 години и е за изграждане на спортен комплекс в с. Левуново. Предстои подписването на концесионния договор.
ЯНА ЙОРДАНОВА/ в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP