Обрат: Българите вече искат по-строги мерки срещу COVID-19

30 Ноември 2020 | 17:17
1 коментара
Общество

По-голямата част от българите вече искат по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19. За тенденцията говорят резултатите от проучване на "Галъп".

Според тях новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре, като анкетираните смятат, че може би ще подействат за намаляване на страховете. 56% ги подкрепят, а 42% – не, като има и малко колебаещи се.

През лятото мнозинство от над 60% беше против втвърдяването на мерките, въпреки нарастващите и тогава случаи. Към началото на ноември обаче мненията „за“ и „против“ втвърдяване на мерките вече бяха поделени равно. Без да има особено мнозинство в подкрепа на втвърдяване, това все пак показа, че сериозните числа при новозаразените, а и примерите от чужбина, карат и българите да „свикват с мисълта“, че ново затягане е въпрос на време, коментират авторите на проучването.

Близо две трети от запитаните се съгласяват, че кризата с COVID-19 на практика е объркала живота им. 42% не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят. 21% от запитаните пък казват, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с коронавируса имат психически проблеми. 32% от анкетираните очакват кризата да продължи „повече от една година“. Надеждата на 25% е, че кризата ще отшуми до пролетта, 16% избират „до лятото“, 3% допускат завършекът да е през есента, а 9% – в края на 2021 г. В летния период около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината.

На въпроса „Бихте ли се ваксинирали срещу COVID-19, когато има одобрена ваксина?“, с „да“ отговарят 43%, 48% казват „не“, а останалите се колебаят.

Добавени коментари

Свирка публикува:
01 Декември 2020 | 11:19
Дрън-дрън, та пляс

Добавете Вашия коментар

TOP