Областният председател на БСП Юлиян Гошев анализира Евроизборите в Пиринско

05 Юни 2014 | 14:46
1 коментара
Политика

Отминалите евро избори в Благоевградска област ще се запомнят с голямата преднина на ГЕРБ, засилване позициите на ДПС в християнските общини, силното представяне на Цензурата и появата на АБВ.

БСП и КБ успя да постигне повече като абсолютен брой гласове от предишните избори за европейски парламент. Получихме 16823 гласа, или 16.4%, а на евро изборите през 2009 год. имахме 13850 гласа или 12.5%. Ако си заровим главата в пясъка можем да кажем, че вървим нагоре, резултатът е подобрен. Но ГЕРБ имат 29791, а ДПС- 24841 гласа. На тези европейски избори отново сме трети в областта, както и на предишните . На фона на общата картина се откроява червената община Кресна, където имаме 36% и сме първи.

Поздравявам председателя на общ. Съвет на БСП Кресна- Николай Георгиев и целия партиен актив за положените усилия и за победата в общината. Независимо от резултата ще благодаря и на всички, които гласуваха за БСП . На стотиците активисти и доброволци работили всеотдайно и убедено за подготовката и провеждането на изборите. Не задоволява представянето ни и в големите общини- Благоевград-18%, Сандански- 14.4%, Петрич- 20%, Разлог- 18%. Не подобряваме позициите си в смесените общини- в Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Якоруда.

За областта загубата за БСП и Коалиция за България е очевидна. Защо се получи така, къде са причините? Първо: Логично е да започнем от себе си. Не успяхме да мотивираме нашите избиратели да отидат до урните и да гласуват. Кампанията, която бе не лоша не даде очаквания резултат.

Защо? Главната причина е в разочарованието от това, което сме направили през последната година като управляващи. Обещахме да отстраним ГЕРБ от властта, но не го направихме решително и категорично. Кадрите им са по местата си в администрацията, бизнес структурите им работят необезпокоявани, в местната власт доминирана от ГЕРБ клиентелата е силна. Преди една година много хора, които нямаха нищо общо с БСП виждаха в нас единствената политическа сила способна да се справи с ГЕРБ и заради това си очакване ни подкрепиха, но и тях разочаровахме, загубихме тази периферия.

Когато преди 6 месеца, станах председател на Областния съвет формулирах три важни организационни задачи за общинските структури: да подмладим членския състав, да навлезем решително в смесените райони, да разширим социалната си база като привлечем дребните предприемачи и въобще да навлезем при по-активната и трудоспособна част от населението. Не мога да кажа, че за тези 6 месеца сме постигнали видим резултат и в трите направления. Но това са стратегически задачи, не за няколко месеца, а за години. Нужни са обаче конкретни действия и по трите направления във всички общински организации и видими резултати още преди следващите избори.

Второ: Партньорството с ДПС. Доброто взаимодействие приключи първите 1-2 месеца, когато се назначиха няколко директори на областни държавни структури. След това започна арогантно и несанкционирано от нас назначаване на хора на ДПС в смесените райони- в системата на горите, на земеделските служби. В образованието всички предложения на ДПС се реализираха независимо от скандалите в парламента, а нашите не. На високи позиции в държавната администрация се реализират или хора на ДПС, или активисти на ГЕРБ сега припознати от партньорите. /Чиликов-бивш кмет на Струмяни- гл. секретар на Агенцията по метрология, Атушка Маркова- ДПС лидер в Петрич за зам. Пр-л на същата агенция, Христо Коларов- лидер на СДС в Петрич за Директор на Горското в Първомай и т.н./ Обществеността е смутена от слуховете, че ДПС готви за директор на РДВР Вл. Савеклиев- съпруг на областния лидер на ГЕРБ Даниела Савеклиева. Не бих коментирал неговите професионални качества, но обществена тайна е силната политическа активност на този МВР служител. Няма да се връщам към месеците на обществено недоволство от някои кадрови назначения в държавната администрация в Благоевград. Всичко това разколеба нашите симпатизанти и ги демотивира да отидат до урните. Към това следва да добавим инвестиционната политика на редица министерства насочена изключително към населени места с мюсюлманско население, като напр. спортното министерство.

Трето: АБВ- една формация работеща по същество срещу БСП откъсна около 3000 гласа. Но това е едната страна. По важното е, че тези разколни действия и говоренето срещу БСП от довчерашни наши съратници отвратиха част от избирателите ни и те предпочетоха да си останат у дома. Четвърто: Факторът, който оказа решаващо въздействие върху изборния резултат е гигантското пазаруване на гласоподаватели. Пазаруваха всички. Аз няма да посочвам конкретни политически сили, защото това твърдение трудно се доказва. Оставям на съвестта на избирателите да отсъдят за себе си кой дойде да им предложи пари и за коя партия трябваше да гласуват. Платената народна любов значително изкривява картината на вота и даде решително предимство на партиите- корпорации, които владеят тази изборна технология. Тази практика следва да се пресече с бързи законодателни промени, защото не може това да е бъдещето на демокрацията в България. Считам за наложително веднага да се въведе задължително гласуване. Това ще обезцени купения вот и ще свие относителния дял на ДПС до реалната им тежест спрямо християнското население в България.

Накъде след тези избори? Задължителни са корекции в управлението. Правителствената политика се нуждае от остър социален завой. Това ще рече работа за хората, бързо намаляване контингента от безработни, икономически растеж и значително нарастване на доходите. Хората това очакват от правителство с мандата на социалистическата партия.

Промените в кабинета са наложителни с оглед корекциите в политиката и засилване влиянието на БСП в него чрез реализация на наши кадри във всички сектори и на всички равнища. Нуждаем се от ясно дефиниране на взаимоотношенията с партньорите от ДПС и това да бъде разписано детайлно.

Промените в изборния кодекс са наложителни, за да може суверена да управлява, а не парите на олигархията. Що се отнася до БСП тя е калена в битки, печелила е, и е губила, но винаги се е изправяла и продължавала по пътя си. Но очевидно се нуждаем от едно ново и модерно презентиране на левите идеи сред младите, интелектуалците, активните граждани. Защото бъдещето е на лявата, на социалната идея. Ще останат разочаровани онези, които очакват да видят нашата партия на колене или с наведена глава.

Ще вървим напред по пътя си обединени от идеите за справедливост и солидарност, и ще държим високо нашето знаме, защото както беше казал един забележителен човек „ НЕ СИ ПОБЕДЕН ДОКАТО НЕ ПОЗВОЛИШ ДА СТЪПЧАТ ЗНАМЕТО ТИ” !

Добавени коментари

sssss публикува:
05 Юни 2014 | 20:08
OOOOOOSSSTTTTAAAAVVVVKKKKAAAAAAA KKKKKKKAAAAAAPPPPPPPPUUUUUUUUUTTTTTTTIIIIIIIII....

Добавете Вашия коментар

TOP