НСО: Ще се придържаме стриктно към разпоредбите на закона

02 Юни 2019 | 02:08
0 коментара
Общество

По повод традиционно повишения интерес относно реализирани от Националната служба за охрана (НСО) функции и правомощия по Закона за НСО, Службата напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице. Това съобщиха от НСО. 

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана. 

Като проявява пълно разбиране към обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация. 

Националната служба за охрана отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, включително спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО). 

Без да прави компромис с прилагането на законодателството, Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани.

Добавете Вашия коментар

TOP