НЯМА ПРОШКА! 1 г. условно и 5000 лв. глоба за двамата гърци, предложили 150 лв. подкуп на благоевградски полицаи

10 Март 2019 | 21:59
0 коментара
Общество

Двамата гърци, които предложиха подкуп на благоевградски полицаи, за да избегнат проверка за алкохол, бяха осъдени на 1 година условно и 5000 лв. глоба.

Делото срещу Елефтерос Гайтанидис и Томас Сакос бе разгледано в Окръжен съд – Благоевград по съкратеното следствие, без разпит на свидетели и вещи лица. Чужденците от град Волос признаха фактите в обвинителния акт, който бе внесен в съда от наблюдаващия прокурор Весела Стоилова 4 дни след случая.

Двамата пристигнали в Благоевград на 17 февруари с лек автомобил „Ауди Q7“, който оставили на паркинга зад мол „Ларго“. Към 03:45 ч. тръгнали към колата, като залитали и се подпирали, след което се качили и бавно потеглили по ул. „Васил Мечкуевски“. Действията на мъжете били забелязани от намиращия се наоколо автопатрул. В района на кръстовището при „Синята къща“ на шофьора на автомобила бил подаден светлинен и звуков сигнал да спре за проверка, но първоначално той не се подчинил. След като полицейските служители го последвали, колата спряла точно до паркинга на сградата на съда, в близост до входа на Окръжна прокуратура – Благоевград. Полицаите поискали документи за проверка, като пътникът, 43-годишният Томас Сакос, ги представил, но шофьорът, 44-годишният Елефтерос Гайтанидис, отказал. На място пристигнал младши инспектор, който провел разговор на английски език с двамата чужденци. Шофьорът бил извикан за тестване с техническо средство за употреба на алкохол. Вместо това той сложил върху документи две банкноти – от 100 и 50 лева, и ги подал на служителя на МВР.  Той му казал да ги прибере, след което шофьорът изблъскал с ръка дрегера, отказал да даде проба за наличие на алкохол и се върнал при колата си. Полицейските служители му обяснили, че ще бъде задържан, и му поставили белезници. В този момент спътникът му, който се намирал в автомобила, започнал да вика, като на английски език се обърнал към служителите на реда с думите: „Колко? Вземете тези пари! Няма проблем“, след което хвърлил на земята пред четиримата полицаи две банкноти, общо от 150 лева. След тези действия бил извършен оглед на местопроизшествието и изземване на парите при условията на неотложност, като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства по досъдебното производство. На двамата гърци е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, която беше в сила до разглеждане на делото.

След постановяване на наказанието – 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок, и глобата от 5000 лв. мярката е отменена от окръжния съдия Иво Харамлийски. Присъдата подлежи на обжалване.Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP