Новострояща се църква в Долно Българчево ще посреща миряни с два кръста над нея

27 Декември 2018 | 10:52
0 коментара
Култура

Дни преди коледните празници бяха монтирани два кръста – върху основния купол и върху камбанарията, на строящата се църква в благоевградското село Долно Българчево.

Майстори поставиха християнските символи, а след това монтираха и гръмоотводната инсталация на светата обител, която ще носи името на свети Димитър. Храмът е построен на етап „груб строеж”. Предстои измазването на външните и вътрешните стени, направата на топлоизолацията върху покрива и сгадата, поставянето на дограма.

„Истината е, че ни трябват още доста финансови средства, за да сбъднем мечтата си и да имаме свой собствен православен храм. Разчитаме на дарители. С божията помощ и подкрепата на добри хора ще успеем. Тази тукашна мечта е на над 90 години. Градежът започна през 2016 година”, каза кметът на Долно Българчево – Елена Стойчева.

Местните хора сега ходят да се молят в църквата "Света Петка", която е между тяхното село и съседните селища Горно Българчево и Зелен дол. Всички те вярват, че скоро ще палят свещи в новия си молитвен дом.

Проектът за направата на храма е дарение от известния благоевградски архитект Костадин Сандев. Храмът представлява кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Двете основни полуцилиндрични тела се пресичат и образуват централното пространство на храма. Централният купол е разположен върху осмостенен барабан. В четирите ъгъла са предвидени полуапсиди за обогатяване на вътрешното пространство. Олтарът завършва с по-голяма апсида и е повдигнат с едно стъпало от централното пространство. Височината на църквата е почти 12 метра, площта вътре е 112 квадратни метра.

„Заех се с проектирането с голямо желание и успях да запаля и останалите колеги проектанти. Вярвам, че ще успеем да завършим това богоугодно дело и скоро хората в селото ще имат свой храм”, заяви архитект Сандев./Ilinden press/

Добавете Вашия коментар

TOP