Мъж във Великобритания е заразен с нов щам на гонореята(трипер), който не се повлиява от стандартното лечение с антибиотици. 

Пациентът е бил третиран с азитромицин и цефтриакс - комбинация от медикаменти, която традиционно се използва при това заболяване, но третирането не е дало ефект.

Той е проявил симптоми на болестта месец, след като е имал пътуване в Югоизточна Азия. 

Тества се нов антибиотик.
Тества се нов антибиотик.Източник: Sofia Photo Agency, архив

"Инфекцията му е много резистентна на началното лечение", казва доктор Гуенда Хюс, ръководител на отдела за полово предавани болести към Националната здравна служба. 

За момента пациентът е третиран с нов вид антибиотик и следващите тестове за състоянието му ще бъдат направени този месец. Към момента симптомите му са затихнали.

Започва тестване на нова терапия срещу рак

"Гонореята е много "умна" бактерия. Всеки път, в който създадем нов антибиотик за нея, тя успява да еволюира, за да стане резистентна", казва доктор Теодора Ви, специалист по репродуктивни проблеми към Световната здравна организация. 

Според статистическите данни, 78 милиона души по цял свят са засегнати от болестта. Освен дискомфорта като болки и парене в областта на половите органи, тя може да доведе до необратим стерилитет.