Нинова на 49-ия Конгрес на БСП: Авторитарният модел на управление ни убива и трябва да бъде сменен

26 Януари 2019 | 11:38
0 коментара
Политика

 Живеем в преход, за който политическите партии носим отговорност. В тези години спойката от пари и политика започва да се произвежда и тя е скритата паралелна държава, която дърпа конците на истинската. 30 години сговор на власт и пари ни доведоха до стряскащата констатация, че България е в клинична демографска смърт. Това заяви в словото си на 49-ия Конгрес на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.

България изчезва - с най-висока смъртност, най-бедната страна в Европа, с най-слабо образовани деца. В последните 10 г., в които управлява ГЕРБ, се добавиха нови проблеми, в България се установи авторитарна власт, свободното предприемачество е убито, свободата на словото е потъпкана, демократичните институции не работят, държавата е превзета от малцина, народът е поробен, корупцията е държавна политика, безнаказаността е гарантирана със закон. Това не може да продължава, този модел ни убива и трябва да бъде сменен, призова Нинова.

Тя добави, че „пари има, но управлението ги краде”. Нинова съобщи, че са подготвили декларация в защита на депутата от БСП Елена Йончева, която е обвинена от прокуратурата в пране на пари.

„Това, което правят спрямо нея и нас са последните опити да се задържи диктатурата на власт. Да мачкаш свободата на словото, различното мнение, е опит на тоталитарната власт да се задържи по-дълго. Патриотите днес се опитват вече да се спасят от потъващия кораб, като се разграничат. Каракачанов предлага данък лукс. Кой е забравил, че ВМРО подкрепи данъчната система в България, даже каза, че е съвършена. Сидеров пък твърди, че не участва във властта, но преди месеци спаси правителството от нашия вот на недоверие. Има политика на разпад в малката коалиция. Те бързат да се спасяват предизборно. Борисов е неспособен да овладее ситуацията. Той винаги получава ключова подкрепа от ДПС в кризисни моменти, но това е политика по интереси. Правителството мисли само за собственото си оцеляване”, категорична е Нинова.

Тя съобщи, че Йончева ще покаже ново разследване за корупционни практики в кабинета. Филмът ще бъде показан следващата седмица по новостартиралата партийна телевизия БСТВ.

Корнелия Нинова отдели внимание и на приоритетите в разработваната „Визия за България“. Държавата има механизми да подпомогне селското стопанство, електроника, електротехника, да се развият регионите на страната, да се развиват кадри в икономиката, вместо да внасяме отвън, подчерта лидерът на БСП. Сред ключовите предложения във “Визията” са по-ниски данъчни стимули за инвеститорите, които решат да вложат пари в изостаналите региони, преразпределяне на субсидирането за производство на плодове и зеленчуци, млечен сектор, повече инвестиции за иновативни технологии. Корнелия Нинова разкритикува Борисов, че сме проспали плана „Макрон 1“ и по този начин допълнително са ни отдалечили спрямо другите страни в ЕС.

Партийният лидер отново обеща, че ще се противопоставят на Истанбулската конвенция и няма да допуснат джендър в училищата. Четири месеца преди европейските избори анализаторите казват, че сме с изравнени резултати. Ако победим ГЕРБ на тези избори през май, ще изпратим достойни хора, можем и да отстраним ГЕРБ от властта. Ако изборите са честни, вярвам ще спечелим. Срам е отказът на управляващите от електронно гласуване. Но те го правят с една цел – да фалшифицират изборите, убедена е Нинова. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP