Независими ли са благоевградчани в деня на Независимостта?

22 Септември 2019 | 11:54
0 коментара
Общество

В деня на Независимостта на България – 22 септември решихме да попитаме благоевградчани, дали се чувстват независими.

И то във всеки един смисъл на тази дума. Пред какви предизвикателства ни поставят съвременното общество, политика и култура и от какво всъщност сме зависими в 21 век?

Мъж на 43 години коментира:

"За съжаление в 21 век българинът е страшно зависим – от работата си, от доходите си, от имотното си състояние, ако не е осигурено от родителите му, и от много други неща. Нещата са силно свързани с пари. За да си намериш хубава работа, доходоносна, по-често трябва да имаш приятели. Ако нямаш приятели става много трудно. Зависими сме от положението в България. Тук все още капитализмът не е социален. По-независими можем да станем единствено с много учене, квалификации и късмет, всеки да намери работа по специалността, която е учил".

Двадесет и четири годишният Тодор също ни сподели гледната си точка:

"Българинът е зависим сравнително. До някаква степен има независимост, от гледна точка на това, че не сме роби. Но в същото време сме зависими от куп неща – финанси, връзки и др. Аз съм така настроен, че не се чувствам зависим. Свободата е вътрешно състояние на духа. Независимост може да се постигне чрез израстване на духа. Трябва да бъдем по-позитивни, родолюбиви и по-силни духом. Трябва да ценим нещата, които притежаваме и да не сме толкова алчни".

Благоевградчанка, майка на две деца пък е убедена:

"Не бих казала, че българинът в 21 век е особено независим. Напротив. С времето ставаме все по-зависими и капсулирани в себе си. Все по-зависими сме от чуждото мнение, все още не сме достатъчно свободни сами да решаваме съдбата си. Не защото сила или човек ни налага това, а по-скоро защото нямаме разбирането за свобода – сам да избираш и сам да поемеш отговорността за избора си. Мисля, че българският народ още не се е научил сам да решава съдбата си, да я следва и да носи отговорност за решенията си"

Александър Иванов също не е оптимист по темата за независимостта:

"Независими сме от гледна точка на това, да решим къде бихме желали да живеем и да се развиваме. От друга страна сме зависими от държавната политика. Има плюсове и минуси. Лошото е, че в момента в България не се обръща достатъчно внимание на образователната система, здравната система и инвестирането в „мозъците” на България. Тук младите се чувстват ограничени и напускат страната, което намалява прогреса, който бихме могли да имаме. Независимост за мен означава да успееш да си осигуриш нормален стандарт на живот, да имаш мястото и свободата да живееш нормално, а не да се чудиш как да свържеш двата края".

Факт е, че очевидно голяма част от българите не се чувстват независими в България. Позитивно е, че повечето от тях имат идеи и желание да променят това.

Добавете Вашия коментар

TOP