Нечувано! Директорите на училища в Пиринско заплашени със съдия-изпълнител от фирмата доставчик на плодове и мляко за децата заради дълг на ДФ „Земеделие”

30 Май 2019 | 18:35
0 коментара
Общество

Управителката на „Ню Проджектс Консулт” Милена Рашева, която е спечелила поръчката да зарежда 44% от училищата по схемата „Училищен плод” за над 4 млн. евро от ЕС, твърди, че не е получила парите за 3 месеца

Училищните директори в Пиринско са заплашени със съдия-изпълнител от фирмата доставчик на плодове и мляко за децата в училищата заради дълг на ДФ „Земеделие”. Фирма „Ню Проджектс Консулт“ ЕООД, която е спечелила поръчка да зарежда 44% от училищата в страната по схемата „Училищен плод“ за над 4 млн. евро от ЕС, е изпратила писма до директорите на училищата със заплаха в тридневен срок да платят парите за три месеца, които държавният фонд им дължи.

В писмата, получени на училищните имейли, директорите са уведомени от управителя на „Ню Проджектс Консулт“ Милена Рашева, че от ДФ „Земеделие“ не са й платили за 3 месеца, затова в тридневен срок училищата трябва да преведат в пълен размер дължимите суми. В противен случай фирмата може да предприеме и други законоустановени действия за събиране на дължимите суми, включително и да предостави вземането за принудително изпълнение от НАП и по съдебен ред.

„Това може да доведе до допълнителни разходи за съдебни такси и адвокатски хонорари, които да увеличат значително размера на задълженията ви”, се казва в писмото, звучащо като заплаха, че сметките на училищата ще бъдат запорирани, а имуществото конфискувано от частен съдия-изпълнител.

Скандалното в случая е, че фирмата доставчик е избрана от самия фонд „Земеделие” и договорните взаимоотношения са именно между тези две страни. Училищата само описват по колко млека, ябълки, портокали… са получи за деня, след което фондът превежда парите на доставчика. Затова писмото за доброволно плащане бе определено от образователни специалисти като скандално и предизвика смут сред директорите. Притеснени, те взеха да си звънят един на друг, както и на фирмата „Ню Проджектс Консулт“ ЕООД, но се оказа, че и трите посочени в писмото телефона са изключени.

„Да, дойде такова писмо. Всички колеги са го получили. Не съм броила точно, но като гледам имейлите, е изпратено най-малко до 150 училища в страната”, коментира директор на благоевградско училище, където доставките за трите месеца са на стойност над 3000 лв.

„Няма как ние, училищата, да платим, това е закононарушение! В делегираните бюджети на училищата няма заложени средства по схемата „Училищен плод”, а и ние не сме сключвали договор с тази фирма. Това е направено от ДФ „Земеделие“, те са избрали фирмата и те са сключили договора”,  категорични са школски шефове, силно притеснени от създалия се казус.

Същевременно в училищата са получили вчера нови уведомителни писма от „Ню Проджектс Консулт“ ЕООД. В тях се посочва, че в деня на първото писмо е изпратена покана за доброволно плащане и към ДФ „Земеделие“ и че ако си вземат парите от фонда, ще възстановят платените от училищата суми.

В писмото се твърди, че през периода ноември 2018-април 2019 г. на фирмата доставчик са направени проверки на място от ДФ „Земеделие“ без предварително уведомление, с което е доказано, че продуктите са закупени, доставени, раздадени и консумирани от учениците, и се обръщат с призив към министър-председателя, министрите на финансите, образованието, земеделието и храните да се изплатят  забавените от ДФ „Земеделие“ суми за вече извършените доставки по схема „Училищен плод“.

„Ние сме търговско дружество и производител на плодове и зеленчуци, и нямаме задължения като одобрен заявител да кредитираме държавата за прилагане на схеми, финансирани от ЕФГЗ /б.р. Европейския фонд за гарантиране в земеделието/”, категорични са от фирмата. 

А иначе самата схема „Училищен плод“ е финансирана от Европейския съюз и от националния бюджет. Европейският съюз дава на страната ни 2 592 914 евро за плодове и зеленчуци и 1 156 473 евро за мляко и млечни продукти, или общо към 4 млн. евро.

Въпросът е: Защо ДФ „Земеделие” не се разплаща с фирмата, а и защо в цялата схема се забъркват училищата?

За коментар по разразилия се скандал репортер на „Струма“ се свърза с началник-отдел „Плодове и зеленчуци“ в ДФ „Земеделие“ Игор Георгиев. „Да, запознат съм с казуса, но не мога да коментирам и да давам информация. Обърнете се към пресцентъра”, каза началникът на отдела.

До края на работния ден от ДФ „Земеделие“ трябваше да изпратят официалния си отговор, но такъв не дойде./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP