Навършват се 103 години от освещаването на Дранговата чешма в село Дрангово, Община Петрич

16 Април 2019 | 07:09
0 коментара
Общество

Навършват се 103 години от освещаването на Дранговата чешма в село Дрангово, Община Петрич, посветен на загиналите войници от 5-ти пехотен Македонски полк на 11-та пехотна Македонска дивизия. Дранговата чешма е издигната по инициатива и по нареждане на полковник Борис Дрангов в памет на загиналите от полка.

През 2016 година, на 16 април България се поклони пред паметта на полковник Борис Дрангов – командир на 5-ти пехотен Македонски полк от 11-та пехотна Македонска дивизия по време на Първата световна война. Тогава се навършиха 100 години от освещаването на военния паметник Дрангова чешма. През 1916г. полкът е разположен в района на днешното село Дрангово, което е на 6 км от Петрич.

Паметникът е издигнат по инициатива и по нареждане на полковник Борис Дрангов в памет на загиналите от полка. Осветен е под негово ръководство на 16.04.1916 година.

Емблематичния момент е запечатан чрез фотография от  поручик с инициалите К.Б. от 5-ти пехотен Македонски полк. По този повод, 100 години по-късно бе извършено второ освещаване на паметника. Честването започна с преглед на строя от тогавашния началник на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов. Заупокойна молитва за загиналите отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Цветя и венци в знак на признателност към героичността и саможертвата на загиналите от 5-ти пехотен Македонски полк бяха положени пред паметника – Дрангова чешма.източник:Фокус

Добавете Вашия коментар

TOP