Откъснати села и паднали мостове - това е равносметката от няколкодневните валежи в Казанлък и региона.

Снощи към 20:00 ч. бяха подадени първите сигнали за проблеми в селата Енина, Долно Изворово и най-новия град в общината - Крън. Пътят между село Енина и град Крън е прекъснат в района на дърводелната, а половината село е разделено на две, заради скъсани мостове над малката вада, която сега е придошла река.

Проблеми има и в село Долно Изворово, където реката е придошла към 01:00 ч. през нощта. Местните реагираха веднага - извадиха тежка техника и успяха да проправят пътя на водата, като по този начин са спасили двата моста, разказва кореспондент на БГНЕС за региона.

Вижте галерия от наводнението в Казанлък

"В Казанлък Стара река е 100% пълна", заяви кметът на общината Галина Стоянова, която лично ръководи аварийните екипи, които се борят с бедствието.

Реката е подкопала брега в района на Художествената гимназия и е излязла от коритото си, отнасяйки пътя покрай близките къщи.

На мястото има струпана много строителна техника, която извозва строителни материали, с които се издига насипна дига, за да се спре разлива.

Към момента ситуацията е овладяна, но се очаква днес времето да продължи да бъде дъждовно, което ще затрудни работата на аварийните екипи.

Източник: Иван Янев/БГНЕС

Към този момент няма данни за наличие на бедстващи хора, но хората от голяма част от къщите в село Енина и проблемните райони на Казанлък днес най-вероятно няма да могат да отидат до работните си места, тъй като са прекъснати пътищата им.

Вчера улиците в Горна Оряховица се превърнаха в реки (вижте във видеото горе).

Дъждът, придружен от бурен вятър, продължи около 1 час. Паднали са 20 литра на кв.м. Шахтите не са успели да ги поемат. Има наводнени мазета и приземни етажи. 

Същевременно около селата Стрелец и Виноград е затворен пътят, защото има свлечена кална маса.

Пороен дъжд валя и по пътя за Търговище

За днес синоптиците отново съобщават за превалявания, на места след пладне ще са придружени от гръмотевици.

Вятърът ще отслабне – до умерен от северозапад, но в Западна България ще има и временни усилвания. Ще е малко по-топло, максималните температури ще са между 19° и 24°.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от дъжд, над 2200 метра от сняг. След обяд на места и ще прегърми. По-големи ще са количествата на валежа в Централна Стара планина. Вятърът ще отслабне, ще е умерен, по високите и открити части до силен от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра около 6°.

По Черноморието облачността ще е значителна, с превалявания главно в следобедните часове. На отделни места е възможно и да прегърми. Ще духа слаб, в северните райони и умерен север-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 18° и 21°.

Вижте още за времето през следващите 10 дни на Sinoptik.bg.