Народният представител Александър Мацурев отдаде почит пред героизма на Радон Тодев и четата му

16 Септември 2018 | 17:19
3 коментара
Общество

Когато почиташ миналото, в сърцето си, в делата си, когато да бъдеш предан и отдадеш почит към делото на славни герои е истинска принадлежност към род и родина.

Народният представител Александър Мацурев от Банско от ПП ГЕРБ отдаде синовна почит към героизма на банскалията Радон Тодев и неговата чета. 
За събитието депутатът Мацурев разказа:

"Заедно с кмета на община Банско, Георги Икономов, общински съветници и младежи от ГЕРБ, осъществихме преход, който започна от село Годлево, до Радонов гроб, като целта ни беше да преминем по стъпките на легендарната чета, която през 1903 година превежда през планината бягащите от турския башибозук българи от Македония. "
След няколкодневен преход четата на Радон Тодев влиза в последното си сражение с настъпващия враг, докато цивилното население се изтегля в безопасност в свободна България. В битката загиват Радон Тодев и четниците му, които преди да влязат в бой, приживе са опяти в Банско, защото са били с ясното съзнание, че отиват на сигурна смърт. Тяхната саможертва позволява на хиляди българи да се спасят от озверелите поробители.

За участниците в събитието беше даден курбан благословен от отец Георги Касапинов.
За честта и достойнството да почиташ велииките дела на героични хора в днешното съвремие това е истински знак за твоето достойнство и чест!

TOP