Напрежение в ОбС-Сандански! Известният „бизнес-съветник“ Явор Аргиров попада под ударите на антикорупционния закон на ГЕРБ

23 Февруари 2018 | 07:54
3 коментара
Политика

Санданският общински съветник Явор Аргиров източва хиляди левове от община Сандански чрез фирма, чийто управител е брат му. Години наред Аргиров е известен сред обществото в Сандански като „бизнес-съветник“, който цели лично облагодетелстване, чрез поста, който заема като местен парламентарист. Занимава се предимно с преотреждане на земеделски земи, като позицията му в Общински съвет му спомага много за този вид извършвана от него дейност.

Според източници на Pirinsko.com, публична тайна в Сандански е, че „САНДАНСКИ 2017“ ДЗЗД, чийто управител е Станислав Аргиров – брат на съветника Явор Аргиров, има сключени договори за упражняване на строителен надзор на обща стойност около 160 000 лв., включващи надзор по саниране на сгради, надзор на реконструкцията на Околовръстното шосе и надзор на бъдещата спортна зала. Скандалното в случая е, че съгласно новоприетия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, конфликт на интереси възниква, когато лице заемащо висша публична длъжност има частен интерес, а частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност ИЛИ ЗА СВЪРЗАНИ С НЕГО ЛИЦА, каквото лице в случая е братът на Аргиров. Новият ЗПКОНПИ стресна доста от съветниците по цялата страна. В Общински съвет Сандански под неговите удари ще попаднат и повечето лекари, които не са малък брой. Голяма част от тях са завеждащи отделения към МБАЛ „ЮГОЗАПАДНА БОЛНИЦА“ ООД, получават трудови възнаграждения от общинския бюджет, ползват под наем кабинети, които са общинска собственост.

Проблемът възникна от това, че се наложи на всички общински съветници в страната, в рамките на една седмица от обнародването на закона, да подадат отново декларация за несъвместимост, но вече по нови условия. Т.е. хора, които са избрани преди години по други правила, сега се налага отново да декларират наличие на несъвместимост и то по няколко много спорни линии.

На общинските съветници се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, членове на управителни и надзорни съвети на дружества, които имат отношения с общините.

Казусът с новите декларации за несъвместимост за общинските съветници ще лиши хиляди учители и лекари и бизнесмени от правото да заемат избираема обществена длъжност.

Преди два дни, след като стана ясно, че има проблем, беше вкарана една поправка в този антикорупционен закон - че срока за подаване на тези нови декларации се удължава на един месец и че необходимостта да се подават такива декларации ще бъде от декември 2019 година, т.е. вече няма да се разчита на заварено положение, а правилата ще влизат в сила от следващите избори. Това обаче не изключва основния проблем.

Подобно на човека "сянка" Явор Аргиров по същия начин ще бъдат засегнати юристи и юрисконсулти или хора, които са си закупили една акция от предприятие, което има някакъв договор с общината. Това, което е най-жалкото в случая е, че предложенията за промени в антикорупционното законодателство ги прави не кой да е, а председателят на правната комисия в Народното събрание. Т.е. този, който е докладчика на закона, текст по текст и то преди един месец, сега предлага изменение. Т.е. той не е видял едно крещящо несъответствие с правовата държава. Приел е закон с обратна сила. Което означава, че несъвършенствата на Антикорупционния закон се оказаха правилни и първите резултати са вече на лице.

Става дума и за друго разминаване - вижда се какъв къс срок се дава на общинските съветници, а в същото време специализираните комисии, които имат право да утвърждават тази декларация, работят с тримесечен срок. И тук е мястото да се отбележи, че проблемът касае освен личните лекари и учителите, които наемат различен тип помещения, включително тези, които наемат помещения за извънкласна дейност и прочие, те също са игнорирани.

Т.е. за пореден път се създава един закон, за който по никакъв начин не е направено проучване за това как ще се отрази на работата на институциите и на обществото. Всъщност до сега Законът за конфликт на интереси си работеше перфектно. Общинските съветници си го използваха и преди всяка точка си декларираха дали имат конфликт на интереси и не, гласуваха по нея и с това се изчерпваше темата.

Общинският съветник не може:

1. да бъде член на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие;

2. да заема длъжност като общински съветник или подобна длъжност в друга държава - членка на Европейския съюз;

3. да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Раздел I. Дефиниции

Чл. 52. Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Чл. 53. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Добавени коментари

ГЛЕДАЙ НАПРЕД, НЕ СЕ ОБРЪЩАЙ НАЗАД публикува:
23 Февруари 2018 | 12:27
1.Николай Шаламандов - монтира голяма част от климатиците в общината 2. Георги Панчев - купува много имоти от общината 3. Аспарух костадинов - Пухи - с бетоново стопаство и пресевна , които също работят с общината 4. Митко Димитров /вече бивш/ - работи при Червенков , който също работи с общината 5.Всички доктори, които работят в болницата - имат сключени договори с общински дружества 6. Костадин Станоев - взима пари чрез собствения му спортен клуб 7. Яне Янев - роднините му имат сключени договори за пасища 8. Живко Иванов - по европроектите които работа има доста взаимоотношения с общината 9. Евгени Панайотов - строител и надзор - работи с общината 10. Янко Ангелов - надзорник - работи с общината 11. Иван Терзиев - Вуйката - управител на хотел Шарлопов - всички банкети са там 12. Катя Тренкова - работи в хотел Шарлопов 13. Явор Аргиров - надзорник - работи с общината 14. Румен Пачов - превозвач - работи с общината 15. Кирил Ханджийски - Гулит - взима пари чрез собствения му спортен клуб - ползва общинско място за караваната си И като описвам тези неща - нали се сещате , че от общината взимат много спортни клубове пари /поне 20/ , нали се сещате , че всеки треньор на тези клубове е свързан по някакъв начин с общинските съветници. Дайте да ЗАКРИЕМ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - не само в Сандански а по цялата страна
Бай Данчо публикува:
23 Февруари 2018 | 08:34
А Янко Ангелов? Нали и той блажи по този договор,само дето не може да го уличи в в конфликт на интереси.
запозната публикува:
23 Февруари 2018 | 08:30
ало пиринско не е само яшката а кирчо гулит нали има договор с негова фирма за заведението а земеделците като янето общинските земи дето се водят на мама на братче опссссссссссс а парите дето вчера гласуваха за спортните клубове на станоев и гулит. докторите са най малкия проблем на яшката колегата румен пачов има договор с общината за транспорта е бъдете по обективни не само яшката е в конфликт на интереси....

Добавете Вашия коментар

TOP