Напрежение в III ОУ в Петрич! Учители скочиха срещу директора Цонко Манчев, началникът на РУО Ивайло Златанов го привика на “килимчето”

06 Юни 2019 | 18:27
0 коментара
Общество

Началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов привика в кабинета си директора на петричкото Трето ОУ „Гоце Делчев“ Цонко Манчев. Причината за спешния разговор е недоволство от страна на учители и членове на обществения съвет от методите на управление на Ц. Манчев, негови действия, както и обвинения, че толерира едни преподаватели за сметка на други. Поради тази причина по предложение на обществения съвет завчера е свикан извънреден педагогически съвет, на който са присъствали лично шефът на РУО Ив. Златанов и началникът на отдел ОМДК в управлението Методи Попов.

На срещата са обсъждани множество въпроси – от липсващ ламинат в класни стаи, лични взаимоотношения, поведение на директора по време на педагогически съвет, през това дали и доколко учители от колектива своевременно са уведомявани от директора по различни въпроси, до това редно ли е Цонко Манчев да е едновременно и член на Съюза на работодателите в системата на народната просвета /СРСНПБ/, и синдикален лидер в качеството на председател на СБУ /Синдикат на българските учители/ – Петрич.

Днес по обяд училищният директор дойде в РУО и разговаря с началника си близо час. „Попитах го в прав текст може или не да се справи със задълженията си на директор. Очаквам от Цонко Манчев да предприеме конкретни действия за разрешаване на проблемите и нормализиране на обстановката”, коментира след срещата Ивайло Златанов и бе категоричен, че напрежението в колектива е следствие и функция на нарушената комуникация, и ако директорът не може да се справи със задължения си на ръководител, е по-логично да мине на друга позиция, например зам. директор, ако пък е в състояние да управлява училището, да го направи, като в най-кратки срокове, до месец-два, предприеме конкретни действия.

Началникът на РУО сподели и че очаква да получи протокола от проведения извънреден педагогически съвет. Той е посъветвал Ц. Манчев да разграничи личните си взаимоотношения от професионалните, както и да реши на „чия страна е“, тоест дали да бъде член на СРСНПБ, или синдикалист.

„Да, има напрежение в колектива, но няма как всички да бъдат доволни”, коментира на излизане от РУО Ц. Манчев. На въпроса какви действия смята да предприеме за нормализиране на психоклимата в училището, директорът разясни, че смята да води разговори с колегите си.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP