През миналата година в света бяха продадени 88,1 млн. леки и лекотоварни автомобили в света, което бе ръст от 4,8% спрямо 2015 г. Лидер по продажби бе Volkswagen, следван от Toyota, но японската компания реално бе най-популярната марка, като на 49 пазара в света тя е реализирала най-високи продажби.

Британската компания Regtransfers (вижте снимката във висока резолюция), най-големият дилър на регистрационни номера в страната, анализира данните за последната година, за да създаде тази много интересна инфографика, показваща най-продаваната автомобилна марка на всеки пазар по света. Е, не във всяка държава, но в тези, в които статистиката за продажбите на автомобили е лесно достъпна.

Toyota е лидер по продажби в повечето страни от Латинска Америка, Азия и Африка, а също и в Австралия и района. Volkswagen контролира повечето от европейските пазари с 14 първи позиции (10 в Европа), докато Ford (8) е най-популярната марка в САЩ, Канада и Нова Зеландия.

Ако се вгледаме по-задълбочена в Европа ще стане ясно, че повечето държави са силно патриотично настроени по отношение на автомобилния бранш. Най-продавана марка във Франция е Renault (общо 6 първи места), в Испания е SEAT, Италия залага на Fiat (5), докато Германия фаворизира, естествено, Volkswagen. Шест първи позиции има Skoda.

Най-продаваната марка автомобили у нас е Dacia. Но марката е лидер на още четири пазара: Румъния, Македония и Молдова, както и в Мароко.

Друг интересен факт е, че Mercedes-Benz е единствената премиум марка, която държи лидерството по продажба на автомобили… в Туркменистан.

Кой и лидер в Китай? Това е марката Wuling, продала най-много автомобили в Поднебесната империя през 2015 г., докато лидер в Иран е марката Saipa Pride.

Трябва да се споменат и южнокорейските марки. Hyundai е лидер в Русия, докато Kia държи лидерската позиция в Украйна, Ирак, Сирия, Израел и Панама.

Източник: motor1.com