Над 5000 кукери се събраха на фестивала в Симитли

11 Януари 2020 | 17:23
1 коментара
Култура

Над 5000 кукери се събраха днес по обед на стадиона в Симитли за традиционния двудневен кукерски фетивал „Симитлия – древната земя на кукерите".

Фестивалът беше открит от групата на град Велес, който днес се намира в  република Северна Македония. Те представят идеите си, игрите, обредите, идващи от древността, и иновации от днес.

За местните участници, организирани в 10 групи, е въпрос на престиж да покажат оригиналност и масовост, които да впечатлят не само публиката, изпълнила стадиона в Симитли, но и журито, което има нелеката задача да отличи с купи и медали десетки участници.

Всяка група ведната след дефилето си получава грамота и плакет от името на кмета на община Симитли. Фестивалът продължава и утре.

Добавени коментари

....////// публикува:
12 Януари 2020 | 09:49
И ТИЯ СЕЛЯНДУРИ СТАНАХА КАТО банцкалиите--сама се хвалят и нищо друго...никога няма да стигнете Перник и Разлог със кукерите...при вас всичко ерискуствено..само и само да ви забележат..но няма никога да ви приемат в семейството на европеиските карнавални градове...защото това не е никаква традиция ....това е една пиар акция на един терикат-мощеник......

Добавете Вашия коментар

TOP