На сесия утре! Съветниците в Петрич решават дали ВиК да тегли кредит от 1 200 000 лв.

11 Септември 2017 | 11:46
0 коментара
Общество

Общински съвет – Петрич ще разгледа и гласува предложението на кмета Димитър Бръчков общинското предприятие ВиК да тегли гарантиран от общината кредит в размер на 1 200 000 лева за погасяване на задълженията си.

Очакава се това да стане утре, когато местните парламентаристи в града ще проведат редовното си месечно заседание.

Кметът предлага управителят Ивайло Христов да изпрати искания за оферти до най-малко 6 банки, и да сключи договор с банката, която предлага най-изгодни лихвени условия.

В становищата на постоянната комисия по бюджет и приватизация и на комисията по стопанисване на общинската собственост е посочена банката, с която да бъде сключен договорът. Това е „Сосиете Женерал Експресбанк“. Двете комисии предлагат Община  Петрич да гарантира кредита на ВиК, като задължават кмета Бръчков да участва в преговорите с банката, и подпише от името на общината споразумението за издаване на общинската гаранция или гаранционните писма.

Предвижда се срокът на кредита да бъде 3 години. Съгласно проекторешението, управителят Ивайло Христов е длъжен до две седмици след усвояването на парите да предостави информация за разходването им пред кмета на общината и Общински съвет. До 5-то число на всеки месец управителят е длъжен да предоставя информация на кмета за обслужването на заема.

След като с теглените пари ВиК – Петрич погаси задълженията си към ЧЕЗ и НАП, паричният остатък да се използва за погасяване на други задължения по предложение на кмета, гласи проекторешението.

Добавете Вашия коментар

TOP