На последната за 2018 г. сесия съветниците решиха: Три пъти скача данък сгради в Разлог

31 Декември 2018 | 07:34
1 коментара
Общество

Новите данъци върху МПС и недвижимите имоти бяха гласувани от ОбС – Разлог на последната за годината редовна сесия. Новите налози ще се изчисляват въз основа на минималните ставки, заложени в Закона за местните данъци и такси. Най- много промяната ще се усети за собствениците на стари коли и леки автомобили с допустима максимална маса до 3.5 тона, регистрирани досега като товарни (категория N1), за които данъкът вече ще се изчислява като всички останали.

Как ще се отразят приетите минимални ставки при изчисляване на данъците и дали община Разлог ще запази равнището на събирания до момента налог, според кмета Красимир Герчев ще стане ясно, след като мине една данъчна година.

„На този етап не мога да кажа какъв ще бъде сумарният израз на приемането на този компонент с приетите минималните ставки, заложени по закон. Кои групи хора ще засегне новото преизчисляване и дали ще се събират повече средства, или по-малко в общината, на този етап няма как да се каже. Това ще стане ясно, когато мине една данъчна година. Изчисленията показват, че старите автомобили, които нямат съответно евро сертификат, ще имат увеличение на налога, но тези, които имат Евро 5 и Евро 6, ще получат сериозно намаление. Възможно е да се стигне до намаляване на общия обем на събраните данъци. Правили сме изчисления за една кола, която е нова и скъпа, и съответно с Евро 5 или 6 сертификат. С въвеждането на екокомпонентата данъкът й ще падне с около 400-500 лева, което, образно казано, ще изяде увеличението на поне 50-60 други автомобила. Премахването на облекченията за автомобили до 3.5 тона, които са регистрирани като товарни, може би ще компенсира другото. Досега такива автомобили плащаха максимум до 35 лева, което беше абсолютна несправедливост, но пък по-новите и скъпи автомобили в тази категория, които са с висока екологична компонента, също ще се намали съответно с немалко пари“, коментира кметът Кр. Герчев.

Другата промяна, заложена в Закона за местните данъци и такси, засяга данъчно задължените лица, притежаващи повече от едно жилище, които се намират в границите на населени места, включени в Регистъра на курортните селища. За община Разлог  в него като балнеолечебни курорти попадат местността Банище, землището на село Бачево и самото село, както и селата Баня и  Елешница, а като климатичен планински курорт м. Предел, землището на Разлог.

Увеличението на данъка е за неосновните жилища и то е 3 пъти. Досега за всички жилища, независимо дали са основни или не, данъкът бе 1.5 промила въз основа на данъчната оценка, а след промените за неосновните той вече ще бъде 4.5 на хиляда.

„Не мога да кажа колко жители на тези населени места ще бъдат засегнати, но увеличението действително не е малко, въпреки че бе приета минималната ставка. Ще направим допълнително проучване на нещата, тъй като специално село Бачево е вкарано в този списък през 1963 година. Според мен незнайно защо. Може би заради извора, който е извън селото, в м. Банище, и тъй като има там минерална вода, селото също е попаднало под тази егида. Това не кореспондира с действителността, защото в самото село няма ползватели на минерална вода, както е например в Баня“,  коментира кметът Кр. Герчев.

Увеличение ще има и за курортните такси, като за повечето хотели в различните категории то е двойно. Според промяната за хотелите от категория 1 звезда курортната такса се вдига от 20 на 50 стотинки на реализирана нощувка, за 2-звездните увеличението е от 30 на 60 стотинки, за 3-звездните от 40 на 70 ст., за 4-звездните от 50 ст. на 1 лев и за 5-звездните от 80 ст. на 1.20 лева. По това предложение общинският съветник Красимир Панков, който е управител на хотел в разложкото село Баня, направи предложение да бъде направена отсрочка, тъй като според него това ще се отрази негативно върху приходите за хотелиерите, които трябва сами да доплатят разликата поради факта, че резервациите се правят месеци по-рано, а практиката е курортните такси да се включват в нощувките, а не да се заплащат отделно от туристите

„Моето притеснение е за това, че към момента този данък няма практика да бъде рекалкулиран от цената на настаняването и това ще доведе до намаляване на приходите за самите хотелиери, което в крайна сметка в този конкурентен пазар винаги е било проблем. От друга страна, всички знаем за проблемите, които имаме с намирането на работна ръка, което няма как да не се отрази върху възнаграждението на персонала. Нямам нищо против общината да събира по-големи данъци, особено ако средствата се използват по направление, но въпросът е в това, че първоначално това ще бъде за сметка на самите хотелиери. Нямаме практика да събираме курортната такса отделно. Това е регламентирано и във всяка фактура е записан размерът на туристическия данък. Така че яснота има, всичко е напълно въведено вече, просто към момента няма практика поне на територията на общината този данък да бъде предварително отделян от стойността на нощувката. Той към момента е част от нея в повечето от местата за настаняване. Просто ще ни трябва малко време в коригиране на начина на поднасяне на самите оферти и отделянето на компонентата туристически данък от компонента настаняване”, каза Красимир Панков.

Предложението му обаче бе отхвърлено от Общинския съвет с мотива, че курортната такса се заплаща от туристите и законодателството позволява тя да се събира отделно от нощувките, както е навсякъде по целия свят.

Местният парламент гласува и промени в Наредбата  за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Разлог. Те засягат собствениците на кучета. Според промяната отпада таксата за издаване на идентификационен медальон и удостоверение за регистрация за домашния си любимец, която е в  размер на 3 лева. Остава обаче таксата за притежание на куче, която е в размер на 12 лева годишно. Отпада и задължението на собствениците на домашни любимци да представят в Общинската администрация ветеринарномедицинския паспорт на животното за вписването му в регистър. Сега тази информация ще се предоставя по служебен път от ветеринарния лекар.

Общинският съвет даде съгласието си местната администрация да кандидатства с два проекта по „Красива България” през идната 2019 година. Единият проект е за повишаване на енергийната ефективност за детска градина „Снежанка“ в село Баня, а другият – за ремонт на покрива на Народно читалище „Самообразование“ в село Бачево.

Гласувано бе още и предаване на публични ВиК активи за управление от Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от ВиК – Благоевград, за стопанисване, поддържане и експлоатация.

На сесията отново присъстваха част от протестиращите против увеличение цената на водата, по чието искане бе свикано извънредно заседание, на което бе обсъдено отделянето на община Разлог от Асоциацията по ВиК. Този път инициаторът на протестите Димитър Марков представи пред местния парламент финансов анализ, изготвен въз основа на предоставените от ВиК данни за приходите и разходите през последните 3 години. Според изнесеното от Марков ВиК – Разлог е работило на оперативна печалба, като през 2016 година тя е била в размер на 97 хил. лева, 2017 година – 34 хил. лева, и 2018 също. Той допълни, че в таблиците има 206 хил. лв., дадени за външни услуги, които се губят, и подчерта, че подробен отчет може да бъде предоставен от общинския съветник Гергана Костова, която е един от началниците във ВиК – Разлог.

Д. Марков отново настоя за отделяне от асоциацията и апелира финансово икономическият и технически анализ, който е ключът към отделянето, да бъде изготвен от община Разлог, за да се спести даването на допълнителни средства за това.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавени коментари

Разлог публикува:
31 Декември 2018 | 12:39
Утре всички с жълти жилетки

Добавете Вашия коментар

TOP