Мустафа Карадайъ: ДПС ще участва самостоятелно на европейските избори

22 Февруари 2019 | 17:07
0 коментара
Политика

ДПС сформира Централен изборен щаб. Централното бюро на ДПС и младежката организация са в състава на предизборния щаб. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след Централен съвет на партията.

Второто решение е в едноседмичен срок областните съвети да съставят областните изборни щабове и в двуседмичен срок общинските съвети да съставят общинските изборни щабове. Третото решение е за приемане на критерии за номиниране на кандидати за членове на ЕП, издигнати от ДПС, добави Карадайъ.

Номинират се кандидатите, отговарящи на критериите и се предлагат до 30 март 2019 в Централния изборен щаб. Номинации могат да се предлагат от областните съвети на ДПС, ръководството на младежката организация, Централното оперативно бюро на ДПС и председателя на партията.

Централният съвет упълномощава ЦОП и председателя на ДПС да утвърдят листата с кандидатите от български представители в ЕП. ДПС ще участва самостоятелно на европейските избори, подчерта лидерът на ДПС. Партията ще избере листа от 17 кандидати.

Популистко националистическото управление в страната е пълен провал, добави Карадайъ. ГЕРБ генерира несигурност, нестабилност и напрежение. Намираме се в политическа криза, отбеляза Карадайъ. Той уточни, че основна причина за това е липсата на управленска стратегия, реформи и неспособност за поемане и носене на отговорност.

ДПС не са настоявали за отпадане на преференциите, уточни лидерът на ДПС в отговор на обществения шум относно какво са се разбрали с ГЕРБ по отношение на промените в Изборния кодекс. Според Карадайъ е необходимо да има „по-справедлив праг“. „В дебата в НС не чухме да се търси по-справедлив праг. И в никакъв случай не сме настоявали за отпадане на преференциалното гласуване“, категоричен е лидерът на ДПС.

Председателят на изборния щаб за евроизборите ще бъде самият Мустафа Карадайъ. Броят мандати не е обсъждан, стана още ясно след днешната пресконференция. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP