Мор в цялата страна! Десетки припадат на улицата в жегите

18 Юни 2016 | 20:01
0 коментара
Общество
Мор в цялата страна! Десетки припадат на улицата в жегите

Десетки жители на Ловешка област са потърсили днес Спешна помощ заради високите температури, съобщиха от Центъра за спешнамедицинска помощ (ЦСМП) в Ловеч. По-голямата част от сигналите, на които са реагирали екипите, били свързани с колабирали от жегата хора.

От ЦСМП предупредиха да не се излиза навън днес без неотложна нужда, особено хората със здравословни проблеми, които биха могли да се обострят заради горещините, и да се пият много течности. 

Младо момиче припадна на спирката на трамвай 22 на бул. "Константин Величков", видя репортер на БЛИЦ. Момичето се свлече на земята и загуби съзнание на слизане. Веднага няколко от пътниците опитаха да го свестят и поливат с вода. 

На бул. "Сливница" възрастен мъж също бе припаднал, очевидци извикаха линейка. 

От хидрометеорологичната станция в Ловеч съобщиха, че малко преди 15 ч. са измерени 35,8 градуса на сянка. Вчера по същото време били измерени 37 градуса.

В 15.00 ч. днес има температурни рекорди в централната част на Северна България за стогодишен период, съобщиха от филиала в Плевен на Националния институт по метеорология и хидрология /НИХМ/ при БАН.

В Кнежа са измерени на сянка 34.6 градуса по Целзий, докато там досега абсолютната максимална температура за този ден е била 33.7 през 2013 година.
Във Велико Търново също вече има рекордна температура за днес. В 15.00 ч. термометрите са показали 34.5 градуса, а там е било най-горещо на този ден пред 1997 година - 33.7 градуса.

В Плевен също ще бъде надмината абсолютната максимална температура за 18 юни, измерена през 1918 година - 34.7 градуса. В 15.00 ч. в града термометърът е показал 34.6, но температурата ще се повиши с около градус до 18.00 ч., уточниха метеоролозите.

10 пациенти със световъреж и колапс, причинени от високите температури на открито, са потърсили помощ в спешно отделение в Благоевград само за 2 дни. Около обяд завчера само за час са консултирани трима с оплаквания от главоболие, виене на свят и треперене на ръцете, каза директорът на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев.
 
Сред приетите по спешност е и 40-годишен шофьор на линейка, който рязко вдигнал кръвно налягане, след изследвания и консултации със специалисти е настанен в неврология. Той не е бил на работа, когато му прилошало, съобщава struma.bg.
 
Приети са още двама младежи, които внезапно се почувствали зле. 60-годишна жена също е получила криза със световъртеж в дома си в Благоевград, възрастен мъж е припаднал в кв. „Грамада” и наранил главата си. Симитличанин, обслужен от спешните медици, е транспортиран до благоевградската болница.
 
Причерняването и световъртежът са често явление при рязко завишаване на летните температури и директно излагане на силно слънце, тези симптоми причиняват естествен дискомфорт у хората, но често не са сериозен здравословен проблем, а защитна реакция на организма, случват се и при продължително пътуване с кола, поясни д-р Митев. Той уточни, че при появата на гадене консултацията със специалист е задължителна.
 
Горещините причиняват промяна в кръвното налягане, рискови са за хора с хронични сърдечносъдови заболявания и за малки деца. В условия на рекордни горещини хората трябва бързо да компенсират загубата на вода от тялото си с прием на охладени течности, но не леденостудени, каза д-р Митев.

Източник: Вести бг

Добавете Вашия коментар

TOP