Мониторингът за България отпада

22 Октомври 2019 | 17:56
0 коментара
Политика

Европейската комисия препоръчва мониторингът за България да отпадне. Това стана ясно във вторник, след обявяването на последния доклад за страната ни в Страсбург. Механизмът за наблюдение на Румъния обаче остава.

Сега краят на мониторинга трябва да бъде одобрен и от Европейският съвет, съобщи Нова тв.

Преди да вземе официално решение за прекратяване на механизма Комисията ще представи днешните отчети на Европейския съвет и Европарламента и, след като се запознае с техните бележки, ще вземе финално решение за прекратяване на проверката.

Мониторингът съпътства членството на България и Румъния от 12 години насам. Двете страни бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Миналата година ЕК излезе само с три препоръки към България и се надяваше страната ни да ги изпълни. Тогава бе изказано предположение, че тазгодишният, 18-и пореден доклад ще бъде последният.

„Това е една много добра фалшива новина за правителството, тъй като хем е предизборен подарък в навечерието на местните избори, хем знаем, че няма нищо общо с истината, тъй като и последният жител на България знае по-добре от Юнкер какво е състоянието на българското правосъдие и обществен ред”, каза евродепутатът Иво Христов.

„Този механизъм обаче вече е дискриминационен, защото е само за България и за Румъния. Ние винаги сме казвали, че искаме един общоевропейски механизъм за наблюдение на върховенството на закона и справедливостта във всяка страна-членка, защото никъде няма идеална ситуация. Тази тема със справедливостта е основна, тя е важна за всички европейски граждани”, коментира евродепутатът Андрей Ковачев.

Добавете Вашия коментар

TOP