Модерна система ще засича бракониерска стрелба в Рила и Пирин

08 Юли 2019 | 14:06
0 коментара
Общество

Бракониерски стрелби по диви животни в националните паркове "Рила" и "Пирин" ще бъдат засичани от системи за регистриране на изстрели, които престои да бъдат монтирани.

Двата парка са обявили обществени поръчки за избор на изпълнители.

В НП "Пирин" ще има избрани контролни точки на системата, които ще включват сензори за разпознаване и регистриране изстрел, система за предаване на информацията до оператор в офиса на парка, а оттам и до конкретен служител от парковата охрана в участък "Вихрен". Компютърната система ще събира данните, ще ги визуализира върху карта и ще изчислява местоположението на изстрела от огнестрелно оръжие.

На територията на Национален парк "Рила" също ще има такава система за регистриране на изстрели, която ще е с 25 контролни точки. Специален софтуер ще селектира и прави анализ на звуците, които съпровождат всеки изстрел, ще изчислява координатите на стрелящия и изпраща информация до охраната на парковия участък.

Целта на внедряването на системата е борба с бракониерството и подобряване на природозащитното състояние на защитената дива коза на територията на Национален парк "Рила".

Добавете Вашия коментар

TOP