Многолюдно кукерско веселие в Ораново

16 септември 2018 | 16:52
0 коментара
Многолюдно кукерско веселие в Ораново

Веселба до сутринта имаше в квартал Ораново в Симитли. Традиционно по това време на годината най-многочислената и колоритна кукерска група прави кукерския си празник, с който се отблагодарявa на за близки и приятели, на всички, които са дали дори и малко на 1 януари.

С веселието в Ораново се и закрива сезона на кукерските курбани, сезон, който го има само в симитлийска община. Е някои групи остават и за зимата, но летните кукерски фиести приключиха Ораново.

Площадът в квартала се препълни, два оркестъра се надсвирваха на сцената, пъстра заря обагри небето, а хората ритмично се преплитаха по улиците, разклонения на площада.

Отново, както е от години наред кукерите в „Ораново” показаха, че приемствеността я има, като бяха възложили задачата по сервирането на напитките на най-малките, които се справиха отлично и не оставиха никой жаден, с пазарски колички в ръце препускаха из улиците и площада пред училището в квартала. По традиция Петър Мурджов благодари на всички спонсори, помогнали тази вечер да бъде незабравима, и специално отбеляза, че най-големият спонсор на събитието са жителите на квартал „Ораново”, които всяка година на 1 януари отварят своите врати и посрещат кукерската група с радост.

Много музика и дълги хора съпътстваха вечерта. Два оркестъра застанаха рамо до рамо на сцената. Веселбата започна в ранните часове на вечерта, а за да я има нея, още от предишната вечер беше започнала подготовката. Пейки и маси подредиха организаторите на една от най- колоритните кукерски групи в симитлийско, а именно на квартал „Ораново”. Всички млади по традиция се включиха в рязането на салатата, разфасоването на месото за храната, сервирането и доброто прекарване на всички гости, които наброяваха над 1500. Приятели от кукерски групи от цялата община Симитли, кметът Апостол Апостолов- най-верен приятел, кметове пазители на традицията, гости от Македония, от всички квартали на на Благоевград бяха на празника, за да вдигнат наздравици и да се веселят с организаторите.И както също традицията повелява прекрасна празнична заря, специален подарък от семейство Стойчеви, „запали” небето над Симитли, озари го в невероятни багри и цветове, а кръшните танци и хора продължиха до сутринта с изпълненията на най-добрия оркестър в община Симитли – „Идоли”.


Добавете Вашия коментар!