Млад фермер от Ново Делчево губи стадо от 64 крави заради заразата: Съкрушен съм, плаках като дете

27 Април 2016 | 19:52
1 коментара
Общество
Млад фермер от Ново Делчево губи стадо от 64 крави заради заразата: Съкрушен съм, плаках като дете

Заразата от нодуларен дерматит взима застрашителни размери, сандански фермери губят стадо с 64 крави, които ще бъдат евтаназирани заради наличие на болестта. Вчера бяха приспани с инжекция пет животни и в община Хаджидимово, а в Марикостиново бе потвърдена още една проба.

Репортер на вестник „Струма“ успя да намери 30-годишния животновъд Красимир Свисов на излизане от ветеринарната клиника в Сандански. Ето какво разказа той:

„Съкрушен съм от случилото се, но важното е ние да сме живи и здрави. Усъмних се, че нещо не е наред онзи ден, след като забелязах, че едната крава има някакъв обрив, наподобяващ на шарка. Веднага се обадих във ветеринарната служба в Сандански, за да дойдат и да направят проба на животните. Когато позвъних по-късно за резултатите, ми казаха, че има положителен резултат на нодуларен дерматит. Пръскахме непрекъснато всичко, но спасение няма. В момента вуйчо ми Димитър е при животните, тъй като те са затворени и не трябва да излизат да пашуват, пръска се с препарати, докато не бъдат евтаназирани тези дни. Място вече е подсигурено от общината в Черешница, над Катунци, където ще бъдат заровени всички 64 животни. Болестта е дошла най-вероятно от комар, така ми казаха ветеринарите, които бяха на място вчера, за да опишат бройката на животните и да ни дадат препоръка. Една крава е болна, но всички отиват по дяволите, такава е директивата на Европейския съюз, защото заразата се разнася от всичко - от допир, муха, ако кацне от болно животно на здраво, комар, кърлеж и т.н.

Занимавам се с животновъдство от дете. Болно ми е много за кравите, но какво да правим... Като разбрах какво се случва, голям мъж съм, плаках като малко дете. Загубих баща си, когато бях на 18 г., сега този кошмар, но няма начин… Това е поминъкът ни, но и да се нервираме, най-много някоя болест на нас да си докараме. От дете гледам крави, първото теленце ми подари дядо ми и от него направих билюк. Заедно с вуйчо ми Димитър се редуваме на седмици да пашуваме животните в Черешница, където ни са двата обекта, тъй като аз живея в Ново Делчево, а той в Сандански. 34 крави са мои и около 30 на вуйчо ми.

Щетите не съм ги смятал още, не ми е до цифри в момента. Който не се е занимавал, той не знае, разходите са огромни по добитъка, но доколкото съм запознат, трябва държавата да ми изплати сега за тази загуба обезщетение по 1070 лв. на животно. Аз вземам на глава животно субсидии по 200-250 лв., а на пасища 15 лв. за декар. Предимно за месо ги гледаме, продаваме телета.

Ще започна сега всичко отначало. Като преведат наесен парите, купуваме телета и така лека-полека пак от нулата. Утре се очаква да бъдат внесени от ЮАР ваксини срещу тази коварна болест, които най-вероятно ще се раздадат по ветеринарните служби, за да може лекарите да ваксинират здравите животни”, завърши изповедта си младият животновъд Красимир Свисов от Ново Делчево.

Пет крави в селата Лъки и Блатска от община Хаджидимово бяха подложени вчера на евтаназия заради положителните проби за наличие на плъзналата зараза нодуларен дерматит. В Лъки са унищожени 4 крави на животновъда Огнян Попов, който имал намерение след няколко дни да купи още животни и да увеличи стадото на 10 глави. Фермерът се занимава изключително с животновъдство, в стопанството си отглежда много кокошки и други селскостопански животни.

Една крава на семейство от хаджидимовското село Блатска вчера също бе умъртвена, съобщиха ветеринари. И петте евтаназирани крави са загробени в специална яма на територията на община Хаджидимово. Миналата седмица заради плъзналата зараза в Гоце Делчев бе унищожено цялото стадо от 11 крави на животновъда Иван Трендафилов. При него бе открито първото огнище на нодуларен дерматит в област Благоевград.

След тези случаи животновъдите в Гоцеделчевско не крият, че са сериозно притеснени за стадата си и непрекъснато пръскат оборите и местата, където лежат и пасат кравите. Кърлежи и комари са най-сериозните преносители на заразата. Фермерите са убедени, че заразният нодуларен дерматит идва от южната ни съседка Гърция.

„Откъде ни дойде тази „чума” по животните, за нея се знаеше още преди няколко месеца, но никой не си мръдна пръста за осигуряване навреме на ваксини и други предпазни мерки. Пламнал е целият регион, надяваме се студеното време през последната седмица да унищожи донякъде комарите и кърлежите, и тяхната популация, която се активизира”, коментират изплашени животновъди.

От днес в Гоцеделчевския регион започват масовите ваксинации на преживните животни, ветеринарите са обиколили почти всички стопанства и са направили организация. Те са обяснили на животновъдите, че ваксината не пречи нито на млякото, нито на месото и няма да се наложи да се обявява карантинен период за консумация на тези продукти.

Положителна се оказа пробата за нодуларен дерматит, взета и от крава от стадото на фермера Иван Шавков от петричкото село Марикостиново. От няколко дни животното било с висока температура, по кожата му се появили буци, приложено му е лечение, започнало да се поправя, но пробите са категорични, че е заразено.

Иван Шавков отглежда около 60 крави. Заради установеното болно животно в стадото му най-вероятно всички ще бъдат приспани.Струма

Добавени коментари

Рени публикува:
28 Април 2016 | 13:20
Ужас

Добавете Вашия коментар

TOP