Митрополит Антоний: Великден е голям празник, но хората трябва да си останат у дома

04 Април 2020 | 15:54
0 коментара
Общество

Великден е един от най – големите християнски празници, но хората трябва да останат по домовете си и да се грижат за себе си и ближните си, заяви Западно и средноевропейски митрополит Антоний в предаването „Тази събота“ по bTV.

„Храмовете обаче на Великден ще останат отворени“, каза митрополит Антоний.

„За първи път светът е изправен пред такава пандемия“, заяви той и поясни, че не трябва да се очаква БПЦ да затвори храмовете в България, защото именно те са лечебниците.

„Молитвата има голяма помощ на всички, които се намират в подобни изпитания“, обясни митрополит Антоний и допълни, че Бог допуска изпитания, но не дава повече от това, което можем да понесем.

Митрополит Антоний разкри, че той ще бъде част от малка делегация, която ще ще донесе Благодатния огън от Йерусалим в България. Ще бъде придружаван само от директора на „Дирекция Вероизповедания“ Емил Велинов. Поради мерките за сигурност в Израел, двамата няма да напускат самолета, а огънят ще им бъде занесен там по определен от израелските власти ред.снимка: Kmeta.bg

За тази възможност съобщи преди няколко дни Министерството на външните работи на Израел, което обеща да даде възможност на православните страни да спазят тази пасхална традиция, но без да се допуска участие на външни лица в богослужението на Божи гроб.

Службата ще бъде водена от Йерусалимския патриарх в присъствието на десет-петнадесет души в храма. Делегациите, които искат да получат възкресния огън, ще чакат на летището.

Добавете Вашия коментар

TOP