Миряни похапнаха вкусен курбан за храмовия празник на църквата Св. Св. архангели Михаил и Гавраил" в благоевградското село Лешко /Снимки/

08 Ноември 2018 | 15:31
0 коментара
Общество

7 овце курбан бяха заклани днес по случай храмовия празник на църквата "Св. Св. архангели Михаил и Гавраил" в благоевградското село Лешко.

Стотици миряни още от най – ранните часове на днешния ден се събраха в Божия храм, който датира от 202 години, за да запалят свещичка за здраве и благополучие.

Да уважи празника дойде и София Янчева - секретар на община Благоевград, която пожела на всички празнуващи здраве, късмет и сили да вървят напред.

Църквата "Св. Св. архангели Михаил и Гавраил” е построена през 1816 г. и е една от най-старите и добре запазени възрожденски постройки в района, каза кметицата на село Лешко, Галя Велкова. Тя допълни, че близо до нея се намират останките от килийно училище, открито в селото през 1802 г. с помощта на Рилската Света обител. 

Доказателство за светостта на това място е и фактът, че между училището и храма в с. Лешко при обход през март 2011 г. беше идентифицирано и тракийско светилище, категорична е още Галя Велкова.

Градежът на храма е от дялан пясъчник. Някога той е бил изцяло изписан със стенописи.Последната аварийна реставрация е правена през 1979 г. от Драгомир Пешев и Владимир Пешев. 

Добавете Вашия коментар

TOP