Министър Петя Аврамова: Новата система за електронната винетка и тол таксуване трябва да работи точно и безотказно

27 Септември 2018 | 16:46
0 коментара
Общество

Новата система за въвеждане на електронната винетка за леките автомобили и тол таксуване за тежкотоварни трябва да работи точно и безотказно, като не трябва да жалим усилия.

Това каза в Банско по време на откриване на работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде „Фокус” – Пирин.

Проектът за въвеждане на електронната винетка за леките автомобили и тол таксуване за тежкотоварни беше в началото саботирана, но след много работа и усилия на екипа на МРРБ и АПИ, от началото на годината договорът е факт. За мен в важно да обсъдим в този по-широк формат напредъка по различните дейности”, каза още Авромова.

По думите ѝ работата в партньорство е от основно значение за успешен край на всяко начало.

„Пред нас стои голямо предизвикателство, защото ще се въведе напълно нова модерна система за таксуване по пътищата, което е свързана с използване на нова технология. Трябва да разясним новостите на крайните потребители, за да не изпитват те затруднение при въвеждане на тази система. Предизвикателството е сериозно, защото към тол системата има големи очаквания. Очакването е по отношение на приходите и това как ще се разходват те. Знаете, че се очаква да се генерира голям финансов ресурс, който да се влага в устойчиво подобрение на пътната инфраструктура в България, както за нови пътища по републиканската пътна мрежа, така и за рехабилитация и ремонт”, каза Аврамова.

По думите ѝ това ще помогне за реализацията на най-важния приоритет – подобряване на пътната безопасност.

„Не на последно място системата ще осигури достатъчно ресурс, за да се подмени изцяло подхода в пътната поддръжка – от „работа на парче” и „кърпене до цялостна рехабилитация на компроментирани участъци. Всичко това показва, че не можем да правим грешки и трябва да подхождаме все така отговорно към реализация на посочените приоритети. До момента имаме напредък по отношение на нормативната база. Промените в Закона по пътищата, които бяха прието от Народното събрание, бяха безкрайно необходими като норматива уредба, която да стъпи за следващите действия. Ще продължим с ускорени темпове по следващите ключови етапи. Ще допълним цялата законово-нормативна база, която да регламентира това въвеждане и да бъде в съответствие с всички регламенти и изисквания на ЕС”, каза Аврамова.

По думите ѝ ще бъде създадено национално тол управление към АПИ, което ще се занимава всекидневно с оперативната дейност. В него ще работят 921 души и те ще имат две основни роли. Част от тях ще се занимават с оперативните високотехнологични дейност, а около 680 с контролните функции на терен по пътищата. Важна стъпка е определяне на таксите и обхват на пътищата. „Моето изискване като министър е да намерим оптимален начин тарифирането да бъде изчислено така, че да бъде разходооправдано и социално приемливо за потребителите и тежкотоварния трафик в страната. Да позволим максимално България да се възползва от географското положение, в което се намира и да реализира приходи от транзитен трафик. Тарифирането и обхвата на пътищата трябва да бъде съобразено с всички регулации и директиви на ЕС. От 1 януари 2019 ще бъде въведена електронната винетка за леките автомобили и по този начин да предоставим удобен вариант за закупуване на електронните винетки без лепене на стикери по стъклата на автомобилите, като цените ще бъдат на същите цени”, каза Аварамова.

Тя каза още, че ще има и винетка уикенд и тя ще бъде въведена за хората, които рядко използват пътна мрежа. До 16 август трябва да бъде стартирано тол тарифирането за товарните автомобили над 3,5 тона. Регулярно и навременно ще предлагаме публично информацията на обществото и всички заинтересовани страни. На обществено обсъждане ще бъде подложени всички нововъведения, за да се постигне максимално съгласие на всички страни. Новостите навреме да бъдат предвидени в дейността на съответните фирми.

"Апелирам за пълна мобилизация към всички, които са ангажирани в процеса и да подхождат с голяма отговорност към задачите си. Системата трябва да работи точно и безотказно и не трябва да жалим усилия. Максимално съгласие на всички заинтересовани страни”, каза още Аврамова.

Добавете Вашия коментар

TOP