Министър Лиляна Павлова в Благоевград: Доизграждането на АМ „Струма“ трябва да бъде национална кауза

05 Декември 2016 | 16:34
0 коментара
Общество
Министър Лиляна Павлова в Благоевград: Доизграждането на АМ  Струма  трябва да бъде национална кауза

Доизграждането на АМ „Струма“ трябва да бъде национална кауза. Това заяви в Благоевград регионалният министър Лиляна Павлова по време на представяне и обществено обсъждане на резултатите от проведено регионално и национално изследване на нагласите и очакванията на обществото по отношение на доизграждането на инфраструктурата на страната, в частност – строителството на Лот 3.2 на магистрала „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле.

На събитието присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, кметове и заместник-кметове на малки и големи населени места в Област Благоевград, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“  инж. Дончо Атанасов, представители на неправителствени организации и еколози.

След представянето на социологическото проучване регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че за нея изводите от представените данни за три.

„Първо безспорна е нагласата на гражданите на национално и регионално ниво, че този проект трябва да се построи и това трябва да стане като се възползваме от европейското финансиране. Това е мнението на над 86 % от българските граждани. Второто е оптимизма, който чухме, че хората са убедени, че се работи, че се прави нещо и са убедени, че нещо ще се случи. Третото е, че чухме притесненията на хората “, каза още министър Павлова.

Според нея те отново мога да бъдат обобщени в три посоки – първата е пътната безопасност, тъй като това е най-натоварения участък от българската транзитна мрежа и участъкът с най – голяма концентрация на ПТП –та и жертви.

„Това е и наш основен приоритет не само при изграждането на новата магистрала, но и още сега в резултат на одита за пътна безопасност да започнем с мерки свързани с пътната безопасност, включително изправяне на част от завоите, добавяне на знаци, шумяща маркировки и въобще всичко което е възможно да бъде направено, за да започнем поетапно“, заяви регионалният министър.

Тя подчерта, че докато се изгражда самото трасе трябва да се обезопаси пътя, по който ще минава трафика и ще продължат да пътуват стотици хиляди граждани и моторни превозни средства. Лиляна Павлова коментира също, че доизграждането на автомагистрала „Струма“ трябва да бъде национална кауза, а-политична кауза, която през 2017 година има всички предпоставки да започне проекта своята реализация.

 Регионалният министър коментира и това, че на базата на направеното проучване вариантът за преминаване на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле чрез изграждане на отделно трасе, по което да минава трафикът по посока Кулата – Благоевград и запазване на съществуващото трасе за движение в обратна посока среща най-голямо одобрение и подкрепа, както на национално, така и на регионално ниво.

„Оптимист съм и имаме всички основания да започнем реализацията на най-сложния участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле през 2017 г“., заяви министър Лиляна Павлова.

„Смятам, че говорим за успешно приключване на въпроса и ще успеем още от следващата година да започнем изграждането на най-тежките и драматични 20 километра от магистралата, защото, както знаете, в Кресненското дефиле са концентрирани на най-много ПТП-та със загинали”, заяви регионалният министър. Министърът подчерта, че участъкът, през който ще минава ЛОТ 3.2, е богат на уникална природа, затова трябва да се намери най-доброто решение, както за хората, така и за природата.

Тя коментира, че направеното и представено проучване е прецизно, кореспондиращо с притесненията на местните жители, които ще се вземат предвид при изпълнението на проекта. Лиляна Павлова увери, че са предвидени всички мерки за гарантиране на достъпа до населените места и земеделските имоти чрез изграждане на необходимите пътни връзки и съоръжения за местните жители. За производители пък ще се изградят специални тържища около магистралата, с което ще се гарантира техният поминък и работа.

Реализацията на автомагистрала „Струма“ е изключително важна задача пък заяви инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Декларирам пред вас волята, желанието, оптимизма, с които пътната администрация със 130-годишна история се заема с този обект, разбира се, стъпвайки на всичко онова, което Национална компания стратегически инфраструктурни обекти е направила. Тоест ние имаме пълна приемственост“, каза още инж. Атанасов.

Министър Лиляна Павлова в Благоевград: Доизграждането на АМ  Струма  трябва да бъде национална кауза

Добавете Вашия коментар

TOP