Министър Кр. Каракачанов: Военните не успели да продадат нито един имот в Пиринско през 2017 г.

04 Декември 2017 | 17:05
0 коментара
Общество

Военните не са успели да продадат нито един свой имот в Благоевградска област тази година, оплака се министър Красимир Каракачанов в отговор на депутатско питане.

През 2017 г. в областта е имало обявени общо 3 търга с тайно наддаване за продажбата на 3 имота – частна държавна собственост, но към тях не е проявил интерес никой. Така продължават да пустеят магазин със застроена площ от 89,84 кв.м и с право на строеж на ул. „Чакалица“ в Благоевград, поземлен имот от 1,413 дка в струмянишкото с. Игралище и друг с площ от 17,652 дка и 4 сгради в него с обща застроена площ от 1713 кв.м в местността Завоя на гр. Кресна.

За всичките тези търгове е купен само 1 комплект тръжна документация, но в срока за подаване на документите купилият ги не е подал оферта и този търг също е обявен за непроведен.

По данни на министерството към 27 ноември 2017 г. в областта е имало 39 имота на военните със статут на частна и публична държавна собственост в 9 общини. Най-много освободени войскови имоти има в Кресна – 12, следва Гоце Делчев – с 6 имота, 5 са в Сандански, по 4 има в Благоевград и Петрич, 2 в Струмяни и по 1 в Банско, Разлог и Симитли, извън това има още 2 магазина в Гоце Делчев и 1 в Благоевград.

От всичките 39 имота 33 са със статут на публична държавна собственост, които военните нямат право да продават или дават под наем, освен ако Министерският съвет не промени статута им в частна държавна собственост. Другите 6 имота, както е видно, не могат да бъдат продадени поради липса на интерес към тях.

Последният път, когато МС разреши на военни масирани разпродажби, бе през 2008 г. – тогава кабинетът прие предложението на военното министерство 27 апетитни имота да бъдат преобразувани в частна държавна собственост и да бъдат заменени за жилища.

През 2010 г. Министерството на отбраната обяви за продажба нови 25 имота в Югозападна България на обща стойност над 4 милиона лева, продадени бяха обаче едва 4, и то малки – като 1,5 дка в дупнишкото с. Самораново, от които военното министерство получи около 400 000 лева.

Според наблюдатели на пазара за недвижими имоти слабият интерес към военните имоти е тяхната амортизираност, сравнително високите за състоянието им цени и пренаситеността на пазара с всякакви помещения в нови кооперации и земи в регулация, където излиза много по-евтино човек да си построи нова сграда, вместо да ремонтира стара.Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP