Министерство на отбраната с извънредна новина

30 Май 2018 | 07:50
0 коментара
Политика

Министерство на отбраната излезе с извънредна новина.

В нея пише следното: „Във връзка с публикации, разпространени днес, съдържащи погрешна интерпретация че България води преговори с Турция за съвместна охрана на въздушното пространство, уточняваме следното: България е подписала двустранни споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Гърция през ноември 2010 г. и с Румъния през октомври 2011 г. 

Споразумението между България и Гърция за презгранични операции по  Air Policing е подписано на 1 ноември 2010 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 10 февруари 2011. Споразумение между България и Румъния за презгранични операции по  Air Policing  е подписано на 12 октомври 2011 г. и е ратифицирано от Народното събрание на 16 февруари 2012 г. По същия модел на сътрудничество се работи по проект за двустранно споразумение между България и Турция за презгранични операции по охрана на въздушното пространство на Алианса. 

Двустранните споразумения за презгранични операции за охрана на въздушното пространство между съседни страни са обичайна практика в Алианса за регулиране на отговорностите и задълженията по охрана на въздушното пространство на НАТО. Тези споразумения определят основните принципи, условията и процедурите за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от дежурни изтребители на двете страни, както и да се осигури безопасност и координация на техните полети. 

Air Policing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противовъздушната отбрана на Алианса“.

БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP