"Мерцедес" вдига завод в Полша за 500 млн. евро

13 Май 2016 | 07:08
0 коментара
Бизнес
Мерцедес вдига завод в Полша за 500 млн. евро

Компанията-майка на "Мерцедес-Бенц - Даймлер", обяви планове за създаване на първия си европейски завод за двигатели извън Германия. Той ще се намира в Явор, малък град в югозападна Полша, а строежът му ще струва 500 млн. евро, съобщи ДПА.Заводът ще бъде вторият в света извън Германия, който ще произвежда двигатели. Първият е в Пекин. Той ще започне да работи през 2019 г. и се очаква да създаде няколкостотин работни места. От "Даймлер" наскоро обявиха, че ще построят още една фабрика в Китай на фона на опитите и на други западни компании да преместят производството в държави с по-евтина работна ръка.

Японският автомобилен производител "Нисан" пък се очаква съвсем скоро да придобие 34% от местния конкурент "Мицубиши". Така компанията ще се превърне в главен акционер на четвъртия по големина автопроизводител в страната. Според шефа на "Нисан" двете компании ще си сътрудничат интензивно. След промените ще се очаква една и съща платформа в модели на "Рено-Нисан" и в такива на "Мицубиши".

Наскоро около "Мицубиши" гръмна скандал, след като стана ясно, че компанията е фалшифицирала данни за разхода на гориво на някои модели в Япония.

Източник: standartnews.com

Добавете Вашия коментар

TOP