Мариета Димитрова сред отличените в конкурса на ПДИ за Международния ден на правото да знам

03 Октомври 2017 | 09:13
0 коментара
Общество

За петнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ)  връчи годишните си награди за принос в областта на свободата на информация, това се случи на церемония в литературен клуб „Перото“ в НДК.

Така Програмата  отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Тази година 45 номинирани се състезаваха в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

Между номинираните намери място и главният редактор на „Blagoevgrad news“ Мариета Димитрова. Тя бе и сред отличените с грамота в категория  Най – добра журналистическа кампания/материал, свързани с правото на достъп до информация, за разследването на Програмата за енергийна ефективност в Благоевград.

Резултат от нейното разследване е настоящата проверка на Прокуратурата, както и  оставката на зам. кмета Янко Янков, свързан с фирми изпълнители на санирането.

Ето и всички наградени и отличени в различните категории:

1. Категория

Гражданин, използвал най-активно правото си на информация

 

Награда „Златен ключ” се присъжда на

 

Димитър Пецов, Силистра за проявена упоритост и последователност при търсене на информация по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за гражданската му позиция, изразена с кампанията „Кмете, докога?“ и активността му по отношение работата на местната власт в Силистра.

 

 

2. Категория

Неправителствена организация, упражнявала най-активно

правото си на достъп до информация

 

Награда „Златен ключ” се присъжда на

 

„За Земята – Достъп до правосъдие“ и „Грийнпийс“-България за активно и резултатно използване на ЗДОИ в усилията им да получат достъп до данните за качество на въздуха в София, за медийната и публична кампания, която предизвика широк обществен отзвук.

 

Почетна грамота получава

 

Национална мрежа за децата за последователно и ефективно използване на Закона за достъп до обществена информация за подготовката на независимия мониторингов доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, който има съществен обществен ефект за промяната на политиките в областта.

 

3. Категория

Най – добра журналистическа кампания,

свързана с правото на достъп до информация

 

Награда „Златен ключ” се присъжда на

 

Илия Вълков, BiT за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за достъп до втората стенограма от консултациите по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ), проведени при президента на 14 юли 2014 и за широкото медийно отразяване на казуса, предизвикал голям обществен отзвук.

 

Почетни грамоти получават

 

Мариета Димитрова, Благоевград Нюз за използването на ЗДОИ в разследването й за злоупотреби при санирането в Благоевград в рамките на Националната програма за енергийна ефективност; за предизвиканите кадрови промени в общината и на проверка от страна на Прокуратурата в Благоевград в резултат на изнесените в рамките на разследването данни.

 

Самуил Димитров, в. „Сега“ за използването на ЗДОИ и последващи публикации, базирани на получената информация, които целят по-голяма прозрачност и отчетност на институциите в структурата на Министерство на вътрешните работи.

 

Частен независим сайт „Биволъ“ за използването на ЗДОИ за редица разследвания и публикации по обществено значими теми, особено тези, свързани със стабилността на банковия сектор в България.

 

4. Категория

Институция, организирала най-добре предоставянето

на информация за граждани

 

Награда ”Златен ключ” се присъжда на

 

Министерство на финансите за високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по ЗДОИ.

 

Почетни грамоти получават

 

РИОСВ – Пазарджик за високото ниво на активна прозрачност, за бързи и пълни отговори на устни запитвания и на заявления по ЗДОИ, за подпомагане на гражданите при търсенето на информация.

 

Община Долна Митрополия – за стремежа и постигнатите резултати в активната прозрачност, демонстрирани от големия скок в Рейтинга на активната прозрачност за само за една година – от 236-то през 2016 на 16-то място през 2017.

 

5. Категория

Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ

и нарушава правата на гражданите

 

Антинаграда „Катинар” се присъжда на

 

Община Варна за липсата на информация и откази да се предостави такава по изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“, както и за практиката на „антидатиране“ на решения по заявления за достъп до информация след подадена жалба срещу мълчалив отказ в съда.

 

„Срамота” получават

 

Столична община – за неясната вътрешна отговорност за предоставяне на достъп до информация, поради големия брой упълномощени да отговарят на заявления лица; за системните откази на основание „вътрешнослужебен акт“, които съдът системно отменя, за непубликуването на актове на кмета на Интернет страницата на институцията, към която се препращат заявителите, търсещи достъп до тези документи.

 

Община Белово – за системната практика на неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация.  

 

6. Категория

Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация

 

Антинаграда „Вързан ключ” се присъжда на

 

Народното събрание на Република България за абсурдната практика на непрозрачно, скоростно и в нарушение на изискванията за обществено обсъждане приемане на изменения в редица важни за обществото закони, както и за мълчалив отказ по заявление за достъп до информация.

Добавете Вашия коментар

TOP