Мая Манолова: Ще се противопоставя срещу опита да бъдат премахнати машините от изборите без анализ и убедителни аргументи

26 Юни 2019 | 16:30
0 коментара
Общество

Категорично ще се противопоставя срещу опита да бъдат премахнати машините от изборите без анализ и убедителни аргументи, на базата на други основания.

Това каза на брифинг в Благоевград омбудсманът Мая Манолова.

Тя заяви, че наистина е факт, че анализът на машинното гласуване показва проблеми, които обаче са свързани не с машините, а с организацията на машинното гласуване. Според нея всъщност лошата организация от страна на Централната избирателна комисия по отношение на машинното гласуване предварително е обусловила възникването на проблеми.

Мая Манолова отбеляза, че в резултат на това анализът на резултатите, който може да се види на сайта на ЦИК по секции, показва, че има секции, в които машинното гласуване за една партия е завършило с повече гласове от крайният протокол. Тя обясни, че например в секция Х за партия У машинно са гласували 10 души, а в окончателния протокол, който събира и машинните и хартиените бюлетини за същата тази партия пише, че са гласували 7 души.

По думите й същото се наблюдава и по отношение на преференциите за дадени кандидати. Манолова добави, че изводът е, че ако се допускат грешки, то тези грешки се допускат от секционните избирателни комисии, а не от машините, а машините свидетелстват за допускането на грешки.

Тя подчерта, че тези разлики, които се установяват, не влияят на резултатите от евроизборите, тъй като те не са толкова големи, но при едни местни избори, при които и 100 гласа са определящи за избора на кмет и състава на Общински съвет, това би било сериозно посегателство върху честността на изборите.

Добавете Вашия коментар

TOP