Магдалена Ташева: Влезеш ли в сдружение за санирането, няма излизане

03 Февруари 2015 | 08:54
0 коментара
Общество

Влезеш ли в сдружение, няма излизане. Това не разбират хората, които искат да им се санира блокът им казаха, че трябва да направят сдружение. Ние, от „Атака”, искаме Общото събрание на блоковете да може да прави санирането. Това обяви националистката Магдалена Ташева пред TV7.

„Искаме Общото събрание да може да прави санирането. В едно сдружение хората влизат с апартаментите си. Подава се стръв. Сдружението може да фалира. А се оказва и че не можеш да излезеш. Член 30 от Закона за етажната собственост казва, че можеш да излезеш от сдружението, след като приключи гаранционният срок на извършеното от сдружението по определен проект – бил той от с пари от ЕС или друг. Това са минимум 5 години. Ако фирмата определи гаранция 20 години, какво става? Целта на санирането е на кметовете на ГЕРБ да им се раздадат 1 млрд лева. В сдружението хората участват с изключителната си собственост и тя в момента е под заплаха”, обясни Ташева.

Тя даде и още по-фрапиращ пример, а именно, че в едно сдружение всички участници споделят отговорност при неизпълнение на задължения към комунални услуги, примерно. „Един не си плаща парното и топлофикация гони сдружението. То трябва да изплатите задължението към услугата. Санкциите към сдружението се третират по Търговския закон, до там се стига. Частният казус с парното сега, в едно сдружение става общ. Решенията в едно сдружение се взимат с гласуване на хората, които правят 67% от идеалните части от общите части. Това дава предимство на по-заможните българи, с по-големите апартаменти да диктуват нещата. Ние искаме и Общото събрание да може да участва в санирането, като така няма да има заплаха за личната собственост”, завърши Ташева.

Добавете Вашия коментар

TOP