Лобисти искат ремонт на БДС за киселото мляко

23 Юни 2017 | 01:47
0 коментара
Общество

Лобисти на чужди държави искат ремонт на БДС за киселото мляко, това е мнението на Асоциацията на млекопреработвателите в България във връзка с предложенията за промяна на стандарта. Браншът предлага Български институт за стандартизация до края на 2017 г. да не разглежда предложения за промяна на БДС 12:2010 за производство на кисело мляко, и да прекрати текущите процедури за промяна на стандарта.

Поводът за изпращането на писмото е предложението на министерство на земеделието и храните от април 2017 г. за промяна на биологичните показатели на БДС 12:2010 за кисело мляко. В последствие МЗХГ оттегли предложението и предизвика обществен, медиен интерес и коментари, припомнят от АМБ.

Решението за  действащия стандарт бе взето с пълен консенсус през 2010 г. от браншовите организации, научната общност и държавните институции, а въвеждането му бе обсъждано в продължение на няколко години както между бранша и производителите на закваски, така и с научната общност и с представителите на държавата, припомнят от АМБ.

БДС стандартът за кисело мляко е визитната картичка на България по света и точно в този момент на свити външни пазари, намалено вътрешно потребление и натрупани големи количества готова и нереализирана продукция, не е подходящо да бъдат извършвани каквито и да било промени, категорични са от АМБ. Българското кисело мляко се произвежда от суровина, добита от здрави животни в България, отговаряща на определени микробиологични и физикохимични показатели и от симбиотична закваска за българско кисело мляко, произведена и патентно защитена в България от двата щама лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, защитават своята позиция млекопреработвателите.

АМБ смята, че фирмите членуващи в организацията са национално отговорни и защитават традициите и идентичността на производството на българско кисело мляко. Браншът настоява за спиране, считано от 16 юни 2017 г., на разглеждане на предложения и становища, до края на 2017 г., за промяна на стандарт БДС 12:2010 за производство на кисело мляко.

„Продължаващите нелицеприятни нападки и недостойни обвинения злепоставиха в достатъчна степен българските производители на кисело мляко по БДС и целия млечен сектор и носят само негативи и финансови загуби. Коментарите след публикациите са негативни и обидни за българските институции, които на този етап не намират сили и възможности да защитят българското откритие, българските ценности, традиции и научни и практически постижения на нашите предци, учени и хора, технолози и специалисти, милеещи за България.“, категорични са от АМБ.

Добавете Вашия коментар

TOP