Лазар Андреев: 4 437 000 евро струва изграждането на новото трасе на АМ "Струма"

09 Май 2018 | 17:39
0 коментара
Общество

4 437 000 евро струва изграждането на ново трасе на АМ "Струма", което да минава под древния град Скаптопара, за да не се затриват археологическите разкопки между селата Покровник и Зелен дол.

Това обяви на пресконференция днес Лазар Андреев, който е водач на Инициативния комитет за спасяване на римското селище от багерите на един от лотовете на автомагистралата.

Разчетите са направени от българска фирма, проектирала преди време 90 километра от магистрала в Румъния, много по-сложна за изграждане от терена в Кресненското дефиле, каза Лазар Андреев.

В тази сума са включени и сметките за отчуждаване на имоти в района на разкопките.

"Не е вярно, че изместването на пътя ще струва 50-85 милиона лева, както твърдят от кабинета на Бойко Борисов. Няма да се случи и забавяне с две години на автомагистралата, както се опитват да внушават от МРРБ и транспортното министерство. Нужно е само строителство на нови 600 метра покрай уникалните исторически находки. Това ще отнеме не повече от 1 година и напълно се вмества в договора за завършване на АМ "Струма", посочи Андреев.

"Още през 2008 година проектанти и инженери в Благоевград са дали своето становище за границите на автомагистралата. Изненадващо обаче, планът е променен, за да се удовлетворят частни интереси", каза Калин Анастасов, като визира стадионите на футболиста Ивайло Андонов.

"По този начин строителството е оскъпено драстично, а магистралата е обезобразена", категоричен е Анастасов, който е един от първите екозащитници в Благоевградско и е сред членовете на Инициативния комитет за Скаптопара.

Както вече информирахме, тази вечер от 18.30 часа дискутират възможните варианти за запазване на археологическите находки на място край благоевградското село Покровник и строителството на АМ "Струма“.

Срещата е в зала "22 септември". Дискусията е иницирана от кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

По време на дебата с благоевградчани ще бъдат изложени факти и аргументи, касаещи двата обекта. Целта на дискусията е да бъде чуто мнението на максимален брой жители на общината и да се изгради една обща за Благоевград позиция, преди срещата с премиера Бойко Борисов, насрочена за този четвъртък, на която отиват кметът Камбитов и инициаторът за спасяване на Скаптопара Лазар Андреев.

Поканени са всички заинтересовани граждани, представители на различни институции, неправителствени организации. По време на инспекцията, която направи на 5 май на АМ „Струма“ в района на археологическите находки, премиерът Бойко Борисов обяви, че до месец и половина трябва да се реши казуса с римското селище.

Припомняме, на 11 май ОбС заседава извънредноза внесеното предложение и петиция за провеждане на референдум. Част от съветниците се обединиха около идята общественото допитване да е в края на месец юни.

Благоевградчани са категорични, че трасето на преминаващата пред Скаптопара автомагистрала трябва да се провени. В противен случай, при строителството ще се погуби ранно християнски храм, датиращ от Втори век.

Църквата е от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Най-ценната документирана находка към момента е храмът на император Константин Велики IV и неговите синове. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е след приемане на християнството от Римската империя след Църковният канонотворчески събор в Сердика-днешна София, свикан в 342 година, като II-ри вселенски от императорите Констанс и Констанций II, за да се осигури църковен мир в Римската империя".

Добавете Вашия коментар

TOP