Кънчо Стойчев: Не просто искри, а камъни прехвърчат между „Дондуков“ 1 и 2, заради наближаващите избори

26 Юни 2020 | 00:40
0 коментара
Политика

Политическата обстановка у нас се изостря. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор и социолог Кънчо Стойчев. „Има общо напрежение на политическата сцена в България, което не е свързано просто с коронавирусната криза, а е отпреди това.

Знаем, че искри, а и не само искри, бих казал и камъни, прехвърчаха между двете страни на „Дондуков“ и миналата година, когато нямаше обявена пандемия. Изостря се обстановката поради факта, че бавно и полека навлизаме в предизборен период. Сега ще мине лятото и ще останат шест месеца до редовните избори, ако са редовни и не се стигне до предсрочни избори“, коментира социологът.


Сблъсъците между президент и премиер са и заради принципно сбъркан нарушен диалог в страната ни, допълни Кънчо Стойчев. Според него отдавна страната ни няма общ дневен ред и общи цели пред обществото.

„Колкото да е имало престрелки между двете основни институции, в периода, в който се стремяхме към НАТО и ЕС, имаше единение на нацията. Сега няма такива цели и оттам се получават тези сблъсъци, които в крайна сметка вредят на всички“, обясни социологът.


Кънчо Стойчев подчерта, че час по-скоро страната ни трябва да изработи няколко национални приоритета, приети от всички след широк диалог в обществото, за да се върви напред.

 

На пазара на политическата игра има около милион избиратели, които се оглеждат за нов проект. Ако такъв вот се концентрира зад една нова фигура, би била значителна промяна в конфигурацията в обществото, каза още социологът.

„При демокрация винаги вратата е отворена за нови проекти, въпросът е доколко публиката ги търси. Бих подкрепил твърдение, че по-скоро има желание, има търсене от публиката, без да го преувеличаваме. Нямам предвид, че 80% от хората търсят нещо ново. По-скоро значителна част от нашия електорат - около 50% от хората, които гласуват, имат своя избор.

 

Той е постоянен, устойчив и не се мени от добрите или лошите изпълненията на техните любимци. Но има един контингент от около 20 – 30%, особено сред онази част от хората, които не гласуват редовно или по-скоро не гласуват, които се оглеждат за нов избор за нов играч на терена. Лицата на заподозрените нови играчи са добре известни стари лица и в този смисъл не бих казал, че нещо радикално ново стои пред нас или поне до този момент не сме го видели“, обясни социологът.

За предстоящите избори и евентуалната конфигурация на парламента Кънчо Стойчев коментира, че от особена важност е дали патриотите ще прескочат бариерата.

„По отношение на Слави Трифонов проучваният показват, че той има потенциал да влезе в парламента. Потенциал за влизане в парламента има и Мая Манолова, тя се представи на местните избори по блестящ начин. Колкото до Цветан Цветанов, при него е обратното - потенциалът е да руши електората на ГЕРБ, отколкото да печели електорат. Г-н Цветанов е отдавна познат на българската публика и не се радва на овации“, отбеляза Кънчо Стойчев.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP