Курбан за здраве ще бъде раздаден в храма „Свети Георги“ в Златолист

13 Юни 2020 | 15:48
0 коментара
Култура

Черковното настоятелство при храм „Свети Георги“ в санданското село Злаотолист организира курбан за здраве, който ще бъде раздаден в неделя, 14 юни.

„Заради пандемията, храмовият празник, който е на 6 май Гергьовден, когато се раздава и курбанът за здраве, тази година не се състояха, но поради многото запитвания от хората, решихме да го направим тази неделя“ – съобщи за Радио Георги Коцев, бивш кмет на Катунци и член на Черковното настоятелство при храм „Свети Георги“ в село Златолист.

Той обясни, че на много места в страната има отложени подобни празници.

„Това са „втаксани курбани“, които се правят и при християни и при мюсюлмани, и щом веднъж са втаксани, трябва да се правят, дори и на по-късна дата, но при спазване на всички птротивоепидемични мерки, съобразени с обстановката“ – уточни Георги Коцев.

Той допълни, че няма да бъдат разполагани маси, на които хората да сядат, храната ще бъде раздавана при спазване на дистанция и в хигиенизирани съдове.

„Службата ще започни в 8 ч., за да може хората да си запалят свещички или да си запишат имената за молитва за здраве. След това ще започне приготвянето на курбана, но за обяд всичко ще бъде готово. Всеки, който дойде ще получи от курбана, защото той не е за наяждане, а за здраве, така че, никога не сме оставяли човек без да опита от курбана“- каза още г-н Коцев.

 По думите му, на този празник идват стотици хора от цялата страна и от чужбина, както християни, така и мюсюлмани, което е много хубаво и е пример затова, как религията трябва да обединява, а не да разделя хората.

„Място около манастира има достатъчно, така че има възможност хората да спазват дистанция, всичко да е нормално, няма да има проблеми. Каним всички, които имат желание, независимо от религията, да заповядат в неделя, 14 юни на курбана за здраве в село Златолист“ – сподели още Георги Коцев./БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP