Кунчев: Вирусът става все по-малко опасен

11 Юни 2020 | 13:10
0 коментара
Общество

Оттук нататък трябва да се научим да живеем с вируса, без да блокираме живота. Стратегията ни продължава да бъде контрол на огнищата. Виждате, че вирусът става все по-малко опасен, че е опасен само за възрастните. Научихме се как да действаме по-ефективно, но ако нещата тръгнат много на зле, всичко може да се върне назад. Това обясни пред Би Ти Ви тази сутрин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вчера правителството удължи извънредната епидемична обстановка до края на юни, но обяви, че се готви разхлабване на редица мерки, например маските ще останат задължителни само в обществения транспорт, а на други закрити места, където има близък контакт, ще бъдат горещо препоръчителни.

Опитваме се да намерим по-междинен вариант, да предотвратим необоснованите пътувания, а при това население те са чести, за да може да не пречим на останалите хора, посочи той. В селата Ясеновец и Изгрев са доста неизпълнителни хората и ще ни принудят да вземем по-тежки мерки. Засега там ще има полицейско присъствие и ограничение на движението, каза Кунчев.

Има лека промяна в поведението на вируса, едната посока е, че намалява инфекциозността на вируса, каза още главният здравен инспектор. Според него все повече ще срещаме хора, които са заразени, но нямат никаква клиника или го карат леко, а тежките случаи ще намалеят. На въпрос има ли данни, че хората без симптоми не са заразни, Кунчев обясни, че има семейни огнища, при които единият е положителен и в течение на седмици и месеци, той не заразява никой около себе си, но има супер разпръсквачи, които попаднали в колектив заразяват 50-100 души много бързо.

В очакване на новите заповеди на здравния министър за мерките през следващите дни и седмици, Кунчев обясни, че ще има промяна в мерките за влизане в страната. Изчисляваме и подготвяме допълнение към заповедта – Малта и Ирландия ще отпаднат от карантината, но в Швеция продължава да има много заразени – 18 пъти е разликата в заболеваемостта между тях и нас, уточни той. От 15 юни се очаква да можем да пътуваме до Румъния и Гърция.

Пикът за изминалото денонощие Кунчев обясни с това, че част от пробите са се забавили. Независимо в кое денонощие се отчетат закъснелите резултати от Доспат и Сърница обаче, в последните дни случаите отбелязаха най-голям пик от началото на епидемията. Ако този феномен важеше само за България, щях да си помисля, че прекалено рано сме вдигнали мерките или че хората са престанали да се пазят, но навсякъде около нас става това, коментира здравният инспектор. Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там където намери подходяща почва – специфични места, като болница, завод, село, заразява много хора, допълни той.

Няколко предприятия са в дъното на големите огнища в момента у нас. Освен фабриката за играчки за шоколадови яйца, покрай която в Доспат вече има 81 заразени, другите предприятия са трикотажната фабрика „Наталия“ и кланица на „Градус“ в Стара Загора. Двете старозагорски фирми продължават работа, а фабриката в Доспат е затворена за 14 дни. Работодателите взеха изключително добри мерки, така че очаквам затихване на огнищата в следващите дни, не се налага да ги затваряме, обясни за Стара Загора Кунчев. Много по-опасна беше ситуацията в началото, защото случаите идваха дифузно от цяла България, а сега са огнища на 4-5 места, които успяваме да ограничим, успокои той.

Кунчев разкри и драми от кухнята на националния оперативен щаб. На въпрос ще приеме ли поканата за публичен диспут от група медици, здравният инспектор заяви, че от някои от тези хора е получавал „гнусни, заплашителни есемеси с ругатни и какво ли не“.

Добавете Вашия коментар

TOP