Кукери гонят злите сили в Елешница навръх Великден

08 април 2018 | 12:33
4 коментара
Кукери гонят злите сили в Елешница навръх Великден

Всяка година навръх Великден кукери гонят злите духове в разложкото село Елешница с традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци.

Наши и чужди туристи не пропуснаха да видят зрелищния карнавал, в който имаше стотици жители на Елешница в народни носии. Много от гостите дойдоха от съседния курорт Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Чужденците снимаха непрекъснато с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерите. Най-много бяха руснаците и македонците.

Село Елешница е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал именно на Великден. Традиционно, хилядно множество от местни хора и гости се събраха на уникалното кукерско шествие, с което започна общоселският празник в първия ден на Възкресение Христово.

Според традицията, това се прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за пролетно обновление и възраждане. В Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по дългия и гладък косъм, хвалят се елешничани. Хиляди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на днешния празник.

Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обиколят селото, за да прогонят злите духове и зимата, да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Тази традиция в селото е от незапомнени времена. Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерският маскарад в Елешница е уникален и с женското участие в него.

Кукери гонят злите сили в Елешница навръх Великден снимка 1Кукери гонят злите сили в Елешница навръх Великден снимка 2

hahahaha публикува:
10 април 2018 | 09:31
Кво Бачево ква Елешница бре шо имате вия бе по 1 калпав костюм тва нее традиция да ви се даваа носии и костюми Направете си ваши и тогава кажувайте че и имате нещо хахахаха и чак пък хиляди участници хахаха да бе жеха в публикиката да гледат хахахахагагаг
do babugeri публикува:
08 април 2018 | 17:33
zlobni babugeri.vie nikoga nama da badete pred bachevo
do razlokkk публикува:
08 април 2018 | 17:32
maikati go nosi.i lapa kurove
Разлог публикува:
08 април 2018 | 12:37
на мимо костюма кой го носи

Добавете Вашия коментар!