Кресна отбелязва тържествено Св. Яков Персиец

27 Ноември 2018 | 06:39
0 коментара
Култура

Неврокопският митрополит Серафим ще бъде днес в Кресна по повод втория храмов празник "Св.великомъченик Яков Персиец" на храм-паметник и костница "Св. Иван Рилски".

В тържествена обстановка и в присъствието на кмета на община Кресна - Николай Георгиев, кмета на съседната община Струмяни - Емил Илиев и местни свещеници, Негово високопреосвещенство ще отслужи тържетвена литургия в църквата и ще се обърне с приветствие към миряните. Начало на богослужението е 07:30 часа. 

"Имаме радостта да пазим две частици от светите мощи на Св.великомъченик Яков Персиец в храма, които ще бъдат извадени за поклонение", казва с гордост енорийският свещеник Георги Танчев. 

С встъпването в длъжност на кмета Николай Георгиев се даде сериозен тласък в отношенията между църковната и светската власт в малката община под Пирин.  В местното СУ "Св. Паисий Хилендарски" от 2017 г. вече се изучава факултативно вероучение, а с решение № 393 по Протокол № 31 от 29.11.2017 г. на Общинския съвет в града честването на "Св. великомъченик Яков Персиец" на 27 ноември е обявено за празничен и неработен ден. 

Тази година заедно с миряните ще празнува и местната общинска администрация, както и всички бюджетни звена на общинска издръжка.Kmeta.bg

Добавете Вашия коментар

TOP