В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-та и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.

Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и пазар в София през месец март 2018 г.

Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите.

Резултатите показват, че в 11 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти.

Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори и оцветители.

За разлика от предходни години, през тази в козунаците не открита жълта синтетична боя - тартразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 марки е вложен естествения оцветител каротин.