Коронавирусът обърка плановете на благоевградчани, граждани отменят екскурзии до Рим заради заразата

26 Февруари 2020 | 11:44
0 коментара
Общество

Новината за плъзналия в Италия коронавирус паникьоса жителите на Благоевград, които вече са резервирали места за екскурзии до Ботуша през пролетта.

Една от най-големите туристически агенции в областния център на Пиринско – „Алфатур“, е планирала две пътувания до Италия през месец май и вчера през целия ден момичетата в офиса звъняха до колеги от Италия и отговаряха на телефонни обаждания на вече записалите се и капарирали екскурзиите си благоевградчани.

Едното пътуване е 3-дневно до Рим със самолет, другото е с автобус за карнавала в Пулия, но днес /б.р. вчера/ е първият ден след обявяване на критичната ситуация и все още никой не може да каже нищо, обясни шефката на агенцията Здравка Чимева. Самата тя научи новината за стигналото до Италия опасно заболяване в Сапарева баня, където е на почивка, пише струмабг.

„Звънят ми непрекъснато, но и ние не можем да кажем каква ще бъде ситуацията до месец май и дали трябва да потвърждаваме, или да отказваме резервациите. Единственият ни официален източник на информация засега е само генералният ни консул в Италия, който вече съобщи за 219 заразени от коронавируса и 5-има починали италианци, но не знаем нищо повече. Колегите от туристическите агенции в Италия също не знаят какво да ни кажат”, обясни Чимева.

Засега всички случаи на заразени са от Северна Италия – провинциите Ломбардия и Венето, Пиемонт, Емилия Романя и Лацио.

Заради разрастването на епидемията под двуседмична карантина вече са поставени 11 градчета в тази част на страната. В понеделник местните власти предприеха редица извънредни мерки за сигурност, като затваряне на училища, театри, музеи, кина, барове и нощни клубове за поне една седмица. Отменени през уикенда бяха няколко мача от италианската Серия А, дори карнавалът във Венеция бе прекратен.

Добавете Вашия коментар

TOP