Корнелия Нинова: Отговорността за водната криза е на Борисов

14 Януари 2020 | 08:44
0 коментара
Политика

“Политически назначения на коалиционен партньор, за да се запази някакъв коалиционен мир – назначения без експертиза, но това няма да промени нищо”.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред бТВ кандидатурите за нов министър на околната среда и водите от ВМРО. Спряганите имена са на Искрен Веселинов, Емил Димитров – Ревизоро и Николай Кънчев.

“Борисов прибягва до смяна на резервните гуми на автомобил, чиито двигател не работи. Свидетели сме на много смени на министри, но нищо не се променя. Моделът на управление не се променя”, заяви Корнелия Нинова.

“Какво става с тези 400 язовира, които са в опасно състояние? Къде са 500-те млн. за ремонти на язовири”, попита Нинова.

113 язовира 10 години не могат да разберат кой им е собственикът. Виждаме, че министрите на ГЕРБ не ги закачат. Въпросът за отговорността стои отворен, но според нас тя е преди всичко на премиера, каза Нинова.

Кметовете на БСП не са собственици на язовирите. ВиК дружеството е 51% държавна собственост. Да, кметовете и областните управители имат отговорности, но е спасителна акция да прехвърляш отговорността на кметовете. Отговорността е обща, но най-вече на правителството и на структурите на изпълнителната власт. Дори сега не постъпват както трябва. В Перник трябваше да е целият мозъчен тръст на хидроинженери, ВиК-специалисти, да са извикани в МС, и да им се поиска пълна водна картина на страната. Казва се спешно какви пари ще се отпуснат за цялата страна, не само за Перник. Няма специалисти, хаос в Перник и т.н., коментира Нинова.

Тя каза, че за 10 години са се унищожили институциите в България. 10 години не е работило РИОСВ, ВиК. Кръвоносната система на държавността са институциите, тя е унищожена, подчерта Нинова и добави, че политиката не е търговия.

“Цели системи” гърмят една след друга и изброи здравеопазването и назряващия проблем с НЗОК, както и земеделието с чумата по свинете, каза Нинова.

Лидерът на БСП бе категорична, че вотът на недоверие ще го има. Левицата започва консултации в четвъртък и петък. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP