Корнелия Нинова: Необходим е обмислен и разумен план за намаляване на ограниченията

16 Април 2020 | 09:00
0 коментара
Политика

Необходим е обмислен и разумен план за намаляване на ограниченията.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Здравей, България" по NOVA.

"Да обърнем внимание на това, че вчера Европейската комисия обяви три условия, за да започне да се разхлабва карантината. Това предлагаме - да се види как в европейските държави започва облекчаване на мерките. Дания например вчера отвори училищата. Според нас е необходим план - обмислен и разумен за намаляване на ограниченията и лека полека за освобождаване", каза още Нинова. 

Гостът на телевизията заяви, че БСП има критики към това, че се е създал сериозен административен хаос.

"И хаосът продължава. Вие казахте за маските. Един да ги има, един да ги няма, после пак да ги има. КПП-ата: първо да даваш декларация, след това бележка от работодателя. Първо полицаите само я гледат, след това я събират. В парковете да ходиш с куче, да не ходиш с куче. Един хаос, едно непостоянство, което създава у хората напрежение, липса на предсказуемост как да се държат, какво да правят", каза още Корнелия Нинова. 

Според нея неразумните предложения трябва да се критикуват. Нинова заяви, че няма чуваемост, а от управляващата партия върви по принципен път, който следва от години и гласи, че "щом е предложено от опозицията, то е лошо".

"Ние предложихме за семействата, останали без работа, минимална заплата. Отхвърлиха го с много груб спор. Сега се приеха 375 лв. за тези семейства, което е твърде недостатъчно. Но щом е предложено от ГЕРБ, то се приема", заяви лидерът на БСП.

Нинова обясни, че поведението на БСП не е на обидени хора, а на такива, които държат на институциите. Според нея извънредното положение не може да бъде безконтролно. Тя разкри, че много хора я търсят, за да я попита с какво им помагат част от мерките.

Лидерът на БСП разкритикува постановлението на Министерски съвет за търговските вериги и изрази съмнения, че то ще проработи. 

"Постановлението пише, че търговските вериги трябва да предлагат регионална българска стока. И в момента търговските вериги го правят. Няма нищо повече като задължения към тях. Добре, на отделно, но няма нито какъв процент, нито колко да е площта. Нито да са освободени българските производители от такси", каза още Нинова. "Просто се заковава сегашното положение", посочи още тя.

Корнелия Нинова припомни, че това е битка на БСП от 2016 г.

"Смятам, че този въпрос трябва да бъде трайно уреден, а не в рамките на кризата. Българските земеделци получават по-малко финансиране от европейските. Това трябва да се предоговори. Българското земеделие има диспропорция - много голяма част зърнени култури се финансират за износ, а много малка част от финансирането отива за плодове, зеленчуци и месо. Държавната политика трябва да се насочи към тяхното финансиране", смята тя.

Vesti.bg. снимка:Фокус

Добавете Вашия коментар

TOP