Корнелия Нинова: ГЕРБ заплашват, Цветанов: Тиражирана лъжа

21 Февруари 2019 | 22:51
0 коментара
Политика

БСП се отказа от депутатските привилегии докато са извън парламента. Това написа в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева, лидерът на парламентарната „БСП за България“ Корнелия Нинова.

В писмото Нинова заявява, че няма да използват командировъчни средства от НС, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. БСП се отказа и от възнаграждения си за дните, в които не са в парламента.

Лидерът на опозицията отправи молба към Караянчева когато гледат промените в Правилника за организация и дейността на Народното събрание, да обединят предложенията си с възраженията на левицата, които от три месеца искат намаляване и замразяване на заплатите на депутатите.

Според Нинова е недопустимо в условията на нарастваща бедност и неравенства заплатите на депутатите да се увеличават автоматично на всеки три месеца с ръста на средната заплата за страната.

По-рано в парламента се обсъждаше отсъствието на БСП и промяна на правилника.

Ако не идваш на работа, нула лева заплата. Това е най-честно и справедливо. Никакви представителни пари, никакви командировъчни.

Това предложение направи лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

Идеята на Сидеров е във връзка с бойкота на заседанията на парламента от страна на БСП, чиито депутати вече втори ден не влизат в пленарна зала и не участват в комисиите. Съгласно сега действащия правилник обаче, дори и депутат да не ходи цял месец на работа, получава една трета от брутната си заплата.

„Грубо пресметната надхвърля 1000 лв. Кой в България не ходи на работа изобщо и взима 1000 лв.? Ами това е една нелоша заплата за българските стандарти. Ние искаме това да отпадне“, подчерта Сидеров. „Над заплатите има много добавки – за ходене в комисии се получава допълнително заплащане. Отделно се дават на депутатите едни представителни пари, които не са малко“, допълни още той.

Идеята на „Атака“ е поставена на провелия си във вторник Председателски съвет при Цвета Караянчева, но все още не е направена официално. От партията са готови с предложенията, но ще изчакат и становището на ГЕРБ по темата.

Сидеров припомни, че предложението не е ново, защото през 2013 г. именно „Атака“ настоява при неходене на работа, без уважителни причини, да не се получават никакви пари. „Тогава БСП не го прие това и се стигна до този вариант с една трета. Това още от тогава стои, но беше по наше настояване. Сега имаме същото настояване, но ГЕРБ са основната политическа сила, а не БСП. Надяваме се те да се вслушат“, коментира Волен Сидеров.

„Ако тази инициатива на БСП продължи с месеци, то задължително трябва да въведем тези нови правила, защото няма да е честно да не идват на работа и да получават пари. Не само за БСП, за всеки се отнася“, категоричен е лидерът на „Атака“. 

По-рано Нинова заяви, че ГЕРБ забраняват срещи с БСП. 

ГЕРБ плашат кметове да не се срещат с председателя на БСП - това е написала лидерът на БСП Корнелия Ниновав профила си в социална мрежа, съобщиха от пресслужбата на Коалиция БСП за България. 

Нинова е описала, че е била поканена от Сдружението на кметове на малки общини на среща във Видин и тя е приела поканата. Било уговорено срещата да бъде в залата на общината, а участие заявили кметове от цялата страна от различни партии.

"Разбира се, режимът взима мерки. Уведомена съм от сдружението, че вчера залата е отказана. Пусната е заповед до кметовете да не участват в работно време в срещи, извън работните им места. Кметовете на ГЕРБ са заплашени, че ако се срещнат с мен, ще носят тежки последици (това го знам от някои от тях, които въпреки това ще дойдат)" , допълва още Нинова в коментара си.

По думите й по същото време на кметовете им било организирано обучение - в работно време, извън работното място. 

Нинова е допълнила, че среща ще има "заради тежкия живот на българите, живеещи в малките населени места. "Ще намерим и решение на проблемите им. Но решението - ще се противопоставим ли на този режим на управление със заплахи, държане в подчинение и всяване на страх, е ваше", е добавила още тя.

Цветан Цветанов й отговори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи като фалшива новина изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова. По време на брифинг в сградата на парламента Цветанов заяви, че очаква и в бъдеще да възникват подобни въпроси. 

"Това е пореден опит, в който вие ежедневно искате да тиражирате или лъжи, или фалшиви новини, с които смятате, че ще си повишите политическия рейтинг", посочи Цветанов. Той обясни, че срещата на Нинова се провежда в момента в сградата на общинската Симфониета.

"Разрешението за ползването на залата е издадено от директора на Симфониетата, който е служител на общината. Залата е платена с фактура на общинския съвет на БСП на стойност 100 лв.", обясни Цветанов. 

"Аз съм убеден, че при системния подход на произнасянето на много лъжи, много фалшиви новини и журналистическият интерес ще намалява. По този начин БСП ще осъзнаят, че имат лидер, който ги води към пропастта, но не лидер, който може да даде алтернатива на днешното управление", заяви Цветанов.

После той се обърна и към колегите си народни представители от ПГ на БСП за България с думите: "Искам да кажа, че съжалявам за това, което преживяват народните представители от БСП. Колеги, бъдете силни, бъдете искрени и кажете истината на вашите пленуми. Вие сте достойни хора, но за съжаление имате лидер, който може само и единствено да ви изведе от парламента. Сега го прави по един административен начин. Въпросът е да не ви извади като бъдеща парламентарна група в изборите, които ще се проведат през 2021 г." 

В отговор на упреците, че залата в общинския съвет е била отказана за среща със Сдружението на кметовете на малките общини, Цветанов поясни, че до кмета на Видин, който е от ГЕРБ, изобщо не е постъпвало уведомително писмо на 18 февруари, когато са били разпратени такива до кметовете на малки общини и населени места. По думите му такова искане е постъпило едва на 20 февруари и е отказано във връзка с предварително обявено още на 18 обучение за работа с лични данни на служителите на общината. Цветанов коментира още, че по начина, по който действат от БСП, могат само да отблъснат симпатизантите си. 

Той опроверга и думите на Нинова, че имало изискване и към директорите на детските градини да подават документи в ДАНС и едва ли не да се превръщат в "доносници". "Моля ви, когато говорите подобни неща, имайте предвид, че народните представители от БСП са участвали активно в законодателната дейност и приемането на всеки един закон", обърна се той към лидера на БСП.

Кога БСП ще се върне в Народното събрание

Парламентарната група на БСП ще се върне в парламента, ако бъдат приети поставените от нас четири условия. Това съобщи във Видин председателят на БСП Корнелия Нинова.

Решението за напускане на парламента от БСП е заради това, че там се погазват законите на страната, заради това, че са отнети политически и човешки праваправото да се гласува преференциално и избор на нова ЦИК. БСП ще настоява и за решаването на въпроса за финансирането на малките населени места. Това е един объркан модел на бюджетна политика спрямо местната власт, който тръгва отгоре надолу, посочи Нинова.

Първо с постановление на Министерски съвет, извънбюджетна процедура, се разпределят милиони левове по решение на премиера Борисов. Така са разпределени парите на всички данъкоплатци, които отиват в общините на ГЕРБ и ДПС. През миналата година 88 общини с население от 1 300 000 българи са без нито един лев финансиране чрез тези постановления. Това е един объркан модел, който се пренася и надолу и общинските кметове не разпределят средства за малките населени места.

Така хората, които живеят там, се лишават от пътища, водопроводи и всичко необходимо, за да живеят добре. Затова трябват промени в закона, с които да се задължат общинските кметове да осигуряват делегирани бюджети на малките населени места, каза Нинова. 

Източник: По материали от БТА

Добавете Вашия коментар

TOP