Консултантска софийска фирма със 100 лв. капитал блокира проект за 8 млн. лв. в Белица

22 Април 2018 | 15:59
0 коментара
Бизнес

Консултантска фирма с капитал от 100 лв. успя да блокира проект за 8 млн. лв. на община Белица.

Софийската “Енерджи Сейвинг Сървисис” ЕООД с управител Асен Траянов Асенов, която е редовен жалбоподател в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ срещу участници в обществени поръчки в цялата страна, използва същата институция, за да бъде отменено като незаконосъобразно решението на белишкия градоначалник Радослав Ревански от 22.01.2018 г.

С него кметът откри процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт на общински пътища, включващи почти цялото шосе от града до курорта Семково, пътищата между Краище и съседните села, улици в Горно Краище, Краище, Дагоново и Бабяк и в общинския център Белица. Процедурата стартира през есента на миналата година и очакванията на беличани бяха, че тази пролет ремонтите ще започнат и наесен за пръв път няма да се притесняват от дъждовете. “Енерджи Сейвинг Сървисис” обаче охлади ентусиазма им.

Мотивите на фирмата на 20 февруари т.г. да обжалва старта на процедурата за избор на изпълнител са противоречия в документацията, изготвена от администрацията на Ревански, изискване от участниците на ненужни декларации и информация, невъзможни математически формули за изчисление тежестта на офертите и т.н.

Въпреки че повече от обвиненията на фирмата се оказват неоснователни, КЗК все пак намира за какво да се хване, за да спре процедурата.

Любопитно е, че успоредно с “Енерджи Сейвинг Сървисис” аналогична жалба срещу решението на Р. Ревански в КЗК подала и благоевградската строителна фирма “Пиринстройинженеринг” ЕАД с представители Стефан Стоев и Костадин Костов. Само няколко дни по-късно фирмата неочаквано изтеглила обратно жалбата си, с което загубила внесената държавна такса от 4500 лв. – същата не се възстановява при прекратяване на производство.

Сега освен че трябва наново да стартира процедурата по обществената поръчка, която върви с няколко едномесечни срокове между различните етапи, кметът на Белица е задължен да плати и 4500 лв. на “Енерджи Сейвинг Сървисис” за направените от фирмата разноски в хода на производството.

В “Енерджи Сейвинг сървисис” до 12.03.2018 г. управител заедно с Асен Асенов е бил и Благой Любенов Сакарев, който в мналия парламент бе нещатен сътрудник на депутат от ДПС. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP