Предстои винетните стикери да бъдат заменени от електронни винетки. Това ще се случи, когато заработи тол системата, което пък трябва да стане до две години, информира DarikNews.bg.

А колко ще ни струват новите винетки?

97 лв. ще струва едногодишната електронната винетка за леки автомобили.

Сред промените, които ще настъпят с въвеждането на тол системата ще бъде и еднодневната винетка, чиято цена все още не е определена.

Хората, които нямат възможност да закупят електронния стикер онлайн, ще могат да го платят във всеки пункт, в който и в момента се продават винетки, като така номерът на колата им ще бъде въведен в системата.

Инж. Светослав Глосов от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ сподели, че през следващите две години се очакват уточнения на част от предвидените промени. Едни от основните промени, които ще настъпят с въвеждането на тол системата в България, са при краткосрочните винетки.

„Това е хубавото на електронния стикер, че вие можете да си купите и дневна винетка.

В момента отпечатването на хартиен стикер за един ден струва повече от цената, която ще платите“,

обясни той.

Глосов допълни още, че в момента проверка за винетка може да се извърши само, ако автомобилите бъдат спрени от патрул. Той сподели още, че с въвеждането на тол системата контролът за стикерите ще бъде постоянен и много по-лесен.

„В системата, когато се заплати, се вкарва номера на автомобила и времето, за което е валиден стикера. Системата по пътищата следи автомобила дали има или няма стикер. Това са камерите, които ще бъдат монтирани на рамките, по подобие на тези рамки, които в момента има за преброяване на трафика“, разясни още той.

Глосов заяви, че всеки един нарушител ще бъде глобяван от патрул или чрез електронен фиш.