Кой се страхува от Манчо Джуркин? Институциите отказаха да го проверяват...

16 Декември 2016 | 07:46
0 коментара
Общество
Кой се страхува от Манчо Джуркин? Институциите отказаха да го проверяват...

Страх на жител на село Рибново, който най-вероятно е учител, да си напише името в официален сигнал до Министерството на образованието, Регионалното управление на образованието в Благоевград и Комисията за конфликт на интереси, остави без всякакви последствия сигнал за шуробаджанащината, царяща в местното средно училище „Йордан Йовков“.

По същата причина институциите отказаха проверка и на втората част от сигнала, съдържащ твърдения за злоупотреби и неправомерно разходване на средства от бюджета на училището от страна на директора Манчо Джуркин и дъщеря му Снежана Джуркина, работеща като домакин и завеждащ административната служба.

Трите сигнала, писани вероятно от един и същи човек, миналия месец бяха събрани в една обща преписка в държавната комисия, следяща за конфликт на интереси при лица, заемащи публични длъжности. Твърдението в тях е, че Джуркин назначава на работа свои роднини, не обявява свободните места на сайта на РУО, което е задължително, или пък го прави постфактум, и възлага ремонти в училището на свои роднини, без да има необходимост от това. Отделно, брат му, който е  преподавател в училището и общински съветник в Гърмен, постоянно отсъствал от часовете си и от Педагогическия съвет на училището, и участвал в заседанията на ОбС и работата на комисиите, без да си пуска неплатен отпуск от местоработата, поради което за един и същи ден вземал и заплата като учител, и хонорари като съветник, пише в сигнала.

Според автора част от закупените с пари на училището „материали и стоки се разтоварват в дома на директора и дъщеря му“.

От 3-те адресата проверка е направила единствено Комисията за конфликт на интереси, и то само в частта за роднинските назначения, които е успяла да засече от данни в интернет на публичните регистри и изисканите справки от училищния инспекторат. Така е установено, че дъщерята на Джуркин е назначена на работа на 07.09.2015 г., тази есен татко й подписал допълнително споразумение към трудовия й договор и й вдигнал заплатата.

В училището като учители работят също 2-ма педагози с името Ибрахим Джуркин - брат /назначен през 2001 г./ и първи братовчед /назначен през 1987 г./ на директора, както и първата му братовчедка Ирина Караилиева, която е учител от 12 години. За самия Манчо Джуркин пък е установено, че до 2012 г. има участие в капитала на търговско дружество „Форестал Ууд“ ООД заедно с бизнесмена Венцислав Скендеров и 2-ма гърци, а от 4 г. фирмата е само с гръцко участие.

Всички други твърдения от сигнала, касаещи отсъствията на  Ибрахим Джуркин от часовете и „разтоварването на стоки“ в двора на фамилия Джуркини, комисията е отказала да проверява, позовавайки се на правилника си, според който сигналът е редовен само ако има трите имена на подателя, адрес, дата и подпис, място и период на извършване на нарушението, описание на деянието и т.н.   

СУ „Йордан Йовков“ е единствената гимназия в Рибново, популярна както с огромния персонал от над 70 души и 500 деца, така и с именитите си директори. От 1994 г. до 1998 г. неин директор е бившият кмет и депутат Ахмед Башев, от 1998 г. до 2001 г. е Джемал Авдиков, през следващите 10 г. директор е настоящият кмет на Рибново Феим Иса, а от 2011 г. в директорския кабинет е Манчо Джуркин. През 2014 г. той бе уволнен от тогавашния директор на инспектората Огнян Соколов след проверка в училището, доказала сериозни нарушения в учебния процес. Година по-късно Джуркин обаче бе възстановен на поста от Гоцеделчевския районен съд, който се базира на 2 основни грешки, допуснати от работодателя Соколов - че уволнил директора, докато последният бил в болнични, и че му изпратил заповедта за прекратяване на трудовия договор по пощата.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP